Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 28. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

Kommentaare pole

Hoya Variable Density ND3-400 neutraalhall filter :: Digitest

Hoya muudetava tihedusega Variable Density ND3-400 neutraalhall filter
Maris
  • Avaldatud 23. dets. 2016

Selleks, et kaamera sensorile jõuaks vähem valgust, on vaja kasutada neutraalhalli filtrit. Seda vajavad enim fotograafid, kes päise päeva ajal pika säriajaga pilte soovivad teha. Kõige rohkem kasutust leiab see loodusfotograafidel, sest aeglane säriaeg jätab voolava vee pildile mõnusalt pehmena. Muidugi ND filter tuleb kasuks ka siis kui tahad väga lahtise avaga päikselisel suvepäeval pilte teha, aga ereda päikse tõttu oleks pilt ülesäritatud. Seega on see vajalik asi ka portree- ja pulmafotograafide kotis, sest kui ikka on vaja keset päeva lageda taeva all suure avaga pilti teha, on ND filtrist palju abi.

Vasakul pilt ilma filtrita, paremal kasutatud ND filtrit, mis võimaldas teha foto pika säriajaga, et lainetus oleks pehmem.

Kui poes on olemas nii palju erinevaid neutraalhalle filtreid, siis kuidas sa tead, millise tugevusega filter valida? Kui arvad, et võiks justkui ka ND filtri soetada, aga pole kindel, millise optilise tihedusega see peaks olema, siis on võimalik soetada muudetava vahemikuga Hoya Variable Density ND3-400 neutraalhall filter, sest filtrit pöörates muutub selle tugevus ja saad valida täpselt sobiva tugevusastme vastavalt vajadusele.

Filtri optiline tihedus on ND3 – ND400

Valguse vähendus 1 1/3 – 8 2/3 EV astet

Filtri tugevusastmed on jaotatud kaheteistkümneks osasks, see lihtsustab filtri optilise tugevuse muutmist. Filtri kasutamine on mugav, eesmise liikuva osa pööramine on sujuv. Samuti on hea, et tugevusastmed on märgitud filtri mõlemale poole. Kõik testpildid on tehtud Sigma 35mm Art seeria objektiiviga.

Säriaeg 30 sek | Ava f/16 | Sensori tundlikkus ISO 100

Säriaeg 30 sek | Ava f/16 | Sensori tundlikkus ISO 100

Säriaeg 30 sek | Ava f/16 | Sensori tundlikkus ISO 100

Säriaeg 30 sek | Ava f/16 | Sensori tundlikkus ISO 100

Säriaeg 15 sek | Ava f/16 | Sensori tundlikkus ISO 100

Säriaeg 15 sek | Ava f/16 | Sensori tundlikkus ISO 100

PLUSSID JA MIINUSED

Suurim pluss on muidugi võimalus optilist tihedust muuta. Keskpäeval ereda päiksega tahad tugevamat efekti, samas hilisõhtul kui taevasse tekivad õrnad päikseloojagu värvid, on vaja ainult paar stoppi tumedamaks keerata. Hinna-kvaliteedi suhe on ka antud filtril ilusti paigas. Ta on küll pisut kallim kui teised ND filtrid, millel valguse vähendust muuta ei saa, ent arvestades multifunkstionaalsust, tasub see end igati ära.

Üks tugev miinus minu jaoks on see, et kui muidu saab misiganes filtrile sama läbimõõduga objektiivikorgi ette panna, siis selle puhul on pealmine sisering (see, kuhu objektiivikork kinnitub) kitsam kui sama objektiivi kate, seega kui sa pildistad näiteks talvel külma ilmaga ja siis tahad kiirelt kaamera kotti panna ja teoorias võid ju kodus filtri maha keerata, siis selle filtri peab ikkagi enne maha võtma objektiivi küljest kui saad objektiivikatte uuesti külge panna.

Kuna filter on küllaltki laia äärega, võib esineda natuke vinjeteerumist (tumedamad nurgad) lainurkobjektiividega kasutamisel. Värve filter ei muutnud. Kohe hoolega jälgisin, kas värvid jäävad loomulikud, kuna tihti kirjutatakse, et varieeruva vahemikuga ND filtrid võivad tekitada värvivarjundeid pildile. Mina tonaalsuse muutust ei täheldanud. Vähemalt mitte sellist, mis oleks seganud.

 

KOKKUVÕTE

Kokkuvõtteks võib öelda, et kui sa arvad, et võiks ka ND filtri soetada, aga neid on nii palju erinevaid variante ja sa ei tea, millist täpselt valida alustuseks, siis võta varieeruva vahemikuga ND3-400 filter, sest filtri esiosa pöörates saad valida täpselt sobiva tulemuse enda jaoks. Mugav variant inimesele, kes mitme erineva filtri asemel eelistab omada ühte.

• Hoya Variable Density neutraalhallid filtrid Photopointis alates 79,99 €