Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 30. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

Kommentaare pole

Pentax K-r peegelkaamerast ja piisavuse printsiibist :: Digitest

Margus Männik

Kui Agu Sihvka kombel kõik algusest peale kenasti ära rääkida, siis tegelikult polnud mul üldse mingit plaani Pentax K-r’i testida ega ammugi sellest silpigi kirja panna. Lihtsalt mõned sõbrad küsisid, et mis ma sellest kaamerast arvan. Läks aga nii, et kiirest pilguheidust kujunes pea kuuajaline proovimine, mille vältel sai üht-teist üles tähendatud. Ehk aitab see kellelgi veidi lihtsamalt sotti saada, mis riistapuuga on tegu ja kellele see on mõeldud.

X ja R

Justnimelt – K-r mitte ei vaheta K-x välja vaid lisandub n.ö. kolmanda liikmena (või neljandana kui arvestada ka 645D keskformaatkaamera) Pentaxi mudelivalikusse. Piisab ainsast pilgust veendumaks, et disainilt jätkab uus kere täiesti selgelt K-m’iga  alanud ja K-x’iga jätkunud joont. Väliselt reedabki uue kaamera vaid eelkäijaist kandilisem välgu „nokk”. Samuti kestab värviliste koorte maania, tõsi, mõnevõrra tagasihoidlikumal kujul, kui K-x puhul. Kui alguses tundus mulle säärane kirevus omajagu pentsik, siis praegu on isegi pisut kahju, et K-r on saadaval kõigest kolmes värvitoonis. Korpus on küll hinnatasemele kohaselt pisut plastmassine, kuid käes istub hästi. Kasutajaliides on lihtne, ühe kettaga ja nuppe leiab täpselt parasjagu – ei midagi liigset, kuid samas pole ka midagi otseselt puudu. Lisaks tavapärastele P, Av, Tv ja M säriprogrammidele leidub Pentaxile iseloomulik säriprioriteet (Sv) ning hulk motiivprogramme erinevateks elujuhtumiteks. Päris värskete kaameraomanike jaoks on olemas ka täisautomaatne „roheline” valik (Auto Pict).

Uus kaamera sarnaneb väliselt vägagi oma eelkäijaile. Pentaxi objektiivikinnitus võimaldab kasutada väga laias valikus optikat.

Pikslilugejatele olgu kiirelt ära öeldud, et neid va pisilasi on, nagu Pentax K-x’il, 12,4 miljonit.  Sensori tundlikkuste rida on aga teinud sammu ülespoole ning pildistamisel on võimalik tegutseda vahemikus ISO200-12800. Kel kombeks puhta pimedas ringi kolistada, saab menüüst lubada ka ISO25600 kasutamise. Pildiprotsessoriks on tuntud-teatud Prime II, kuid katik on kiirem kui K-x’il ning sarivõttekiiruseks pakutakse suisa 6 kaadrit sekundis. Vahemälu mahtugi on suurendatud ning kui K-x puhver täitub 15-17 kaadriga, siis K-r suudab tulistada keskmiselt ca. 25-26 kaadrit enne kui pildiinfot kaardile ringi kantima hakkab.

Kõige paremini sobivad Pentax K-r ette loomulikult spetsiaalselt digikaameratele optimeeritud DA-sarja objektiivid, kuid nagu Pentaxid ikka, pole K-r kuigi valiv. Praktiliselt kõik, mis õnnestub kaamera ette kinnitada (olgu siis otse või vastava adapteriga), ka töötab. Vanemate objektiivide puhul võite kaotada osa funktsionaalsusest (näiteks automaatteravustamise või võttevalguse  maatriksmõõtmise võimaluse), millest aga pilt tegemata ei jää. Erinevalt Pentax K-x’ist näeb K-r kasutaja pildiotsijas ka aktiivset teravustuspunkti. Sellest võimalusest tundsid paljud kindlasti puudust. Ka „televiisor” korpuse tagaküljel on parem – kui K-x puhul saad rääkida 230 tuhande punktiga 2,7” ekraanist, siis K-r LCD on kolmetollise diagonaaliga ning sel on 921 tuhat pildipunkti.


Suurema osa kaamera tagaküljest võtab enda alla kolmetolline LCD-ekraan. Juhtnuppe on täpselt nii palju kui tarvis, midagi pole üle ega ka otseselt puudu.

Värske pentaxipõlvkonna suurimate muutuste hulka kuulub kindlasti SAFOX IX automaatteravustamise süsteem, mida hämaras täiendab erkrohelise valgusega abilamp. Võrreldes eelnevate mudelitega on paranenud nii teravustamise kiirus kui ka kindlus napis valguses. Vähemkogenud kasutajatele mõeldud kaamera juures on see vast isegi olulisem kui (pool)professionaalsetel mudelitel nagu K-7 või K-5. Olukorras, kus kogenud fotograaf saab automaatika puudujääkide korvamisega hõlpsasti hakkama jääb vaid kaamerale lootev kollanokk lootusetult jänni. Seega – mida võimekam automaatika, seda enam häid pilte säärane kodanik tehtud saab. Kas Pentax K-r ses mõttes just ideaalne on, kuid hätta kindlasti ei jäta.

Erinevalt Pentaxi algajakaameratest annab kõigele eelkirjeldatule särtsu sisse mudelikohane liitium-ioonaku D-LI109. Selle vastupidavus on üsna hea, kuid pikkadel laadimisvõimaluseta retkedel võib abi olla lisana pakutavast AA-patareihoidikust.

Pentax K-r põhiliseks vooluallikaks on mudelikohane liitium-ioonaku, kuid soovi korral saab vastava adapteriga kasutada ka ülilevinud AA-mõõdus elemente.

Võimalusi igale maitsele

Võrreldes K-x’ga on uuel mudelil märksa enam kaamerasisese pilditöötluse võimalusi. Kui tõsisemale harrastajale või elukutselisele piltnikule pole need olulised, siis K-r sihtrühm leiab nende katsetamisest selgelt rohkelt rõõmu. Pentaxi „sisseehitatud Photoshop” võimaldab nii laiendatud dünaamikaga HDR-kujutiste kokkupanekut kui mitmete filmiajastust tuntud trikkide digitaalset matkimist. End edasi arendada soovijale on samuti teed valla – kaamera võimaldab kujutisi salvestada nii Pentaxi enda RAW-vormingusse (PEF) kui Adobe poolt propageeritava DNG kujule. RAW-failide edasiseks töötlemiseks vajalik tarkvara (Pentax Photo Laboratory 4) on samuti kaameraga kaasas.

Kellade-vilede uudisvalikust leiame kaameralt infrapunakiirega andmevahetusliidese. Selle abil saab saata pilte nii mitme Pentax K-r kaamera kui teiste IR-vastuvõttu võimaldavate seadmete vahel. Kõige selle tipuks saab kahe K-r abil mängida mängu nimega „Dueling Images”.

Igaühele midagi

Mõneski mõttes on head algajakaamerat väga keeruline luua – tuleb ju leppida sellega, et kasutaja tõenäoliselt ei suuda tehnika vigu korrigeerida, samas ootab tippkaameratega loodud fotokunstile lähedasi tulemusi. Veelgi keerulisem on maha saada sellest samm parema aparaadiga, kuna potentsiaalne sihtrühm on sageli oma esimese kaamerakere juba „läbi ratsutanud” ning teab üsna hästi, mida tahta ja mida mitte. Samas peab tehnika olema ikkagi suhteliselt lihtne…

Minu arvates on Pentax K-r on pere keskmise liikmena päris hästi õnnestunud – seda on mugav kasutada nii igapäevaseks klõpsimiseks kui keerukamate stseenide jäädvustamiseks. Ehk siis teisisõnu – automaatika saab igati kenasti hakkama, kuid soovi korral on pildistaja käsutuses pea samasugused seadistamise ja järeltöötluse võimalused kui märgatavalt enam maksvatel kaameratel. Peamine – jäädvustatava kujutise kvaliteet – on igati tasemel, värvide loomutruudus saab minult isegi väga hea hinde.

Pole sugugi tavaline, et digikaamera suudab automaatse värvitasakaalu seadistusega jäädvustada talvuse loojangu värve loomulikena – Pentax K-r saab sellega hakkama ja nii taevas kui lumi on just seda värvi nagu need olema peavad (Pentax DA* 50-135mm, ISO200, f/5.6, 1/250s, konverditud PEF-vormingust Pentax Photo Laboratory tarkvara abil vaikeseadetega).

Pentax K-r kujutise dünaamika pole küll nii suur, kui oleme näinud K-5 puhul, kuid siiski igati tasemel (Pentax DA* 60-250mm, ISO200, f/8, 1/5000s, konverditud PEF-vormingust Pentax Photo Laboratory tarkvara abil vaikeseadetega).

Ei tule erilise üllatusena, et digimüra on kenasti kontrolli all ka kõrgemate tundlikkuste juures. Just selle eest sai enamikus testides kiita juba Pentax K-x ning K-r ületab omakorda seda tulemust. Müravähendus on seejuures seadistatav (kõrgete tundlikkuste ja pikkade säride osas eraldi) ning soovi korral võib selle sootuks välja lülitada. Pentaxitele sageli ette heidetud teravustamise hädad on möödanik, seda nii tavapärase (faasituvastusega) kui LiveView-reziimis toimiva (kontrastituvastusega) autofookuse seisukohast vaadatuna.

Hämaras Pentax K-r hätta ei jää – mürad on kenasti kontrolli all ja detailsus säilub isegi ISO 12800 tundlikkuse juures (Pentax DA* 50-135mm, ISO12800, f/8, 1/100s, konverditud PEF-vormingust Pentax Photo Laboratory tarkvara abil vaikeseadetega).

Kes arvutis piltide töötlemisega suur sõber pole, saab üpris palju huvitavat korda saata kaamera enda protsessori jõul. Nagu eelpoolgi vihjatud, saab kujutisi suurendada-vähendada, kärpida, omavahel võrrelda, indekseerida ja otseteed printerisse saata. Menüüst leiab ka ligi 20 seadistatavat digitaalset filtrit. Nii võib näiteks matkida infrapunafilmi efekte või kalasilmobjektiiviga saadavaid tulemusi. Enamik filtreid on mõeldud järeltöötluseks, kuid näiteks laiendatud dünaamikaga (HDR) või ristprotsessis „rikutud” fotosid võib saada ka otse pildistamise käigus. Tõsi, tulemuseks saab sel puhul olla vaid JPEG-vormingus fail.

Näited kaamera digifiltritest

Kaamerasisene pilditöötlus pakub avastamisrõõmu neile, kelle jaoks arvutiga kujutiste „väänamine” keerukana tundub.

Muutmata algpilt Toy Camera
Retro High Contrast (keskmine tugevus)
Sketch Water Color
Pastel Posterization
Base Parameter Adjust (tõstetud teravust ja kontrasti) Monochrome (rohelise filtriga)
Color (sinise filtriga) Extracted Color (punane)
Soft Focus (Shadow Blur sisse lülitatud) HDR (madalaim tugevus)
Custom Filter (Invert Color + Distort + High Contrast)

Videorežiim

Pentax K-r võimaldab lisaks pildistamisele ka videovõtet. On küll olnud kuulda nurinat, et resolutsiooniks pole mitte FullHD spetsifikatsioonile vastav 1080p 30fps vaid „kõigest” 720p 25fps, kuid mina sellest mingit suurt numbrit pigem ei teeks. Esiteks on meie ees ikkagi soodsa hinnaga FOTOkaamera ning teiseks on 720p meist enamikule reaalses elus igati piisav. Liikuva pildi kvaliteet on seejuures isegi parem kui mõnel odaval FullHD videokaameral, mida olen proovinud. Kellele Pentax K-r pakutav ses osas tõepoolest napiks jääb, peaks pigem kaaluma korraliku (ja vastava hinnaga) digivideokaamera hankimisele.

Aga mida siis ikkagi valida?

Nagu näete, pakub Pentax K-r kuhjaga erinevaid võimalusi. Samas pole K-x samuti sugugi mingi papist kiisu ja fotomaailmas oma esimesi samme tegevale huvilisele jätkub sellestki avastamisrõõme väga pikaks ajaks. Pealkirjas mainitud printsiip ütleb, et mingite omaduste kogumi piisavuspiiri ületamisel tulemus sellest enam ei parane ning seetõttu ei vajagi paljud algtaseme peegelkaamerast enamat. Nad lihtsalt ei pane suuremat võimaluste hulka enda kasuks tööle. Kui aga põhitõed juba selged ning teid õhutab tagant kihk proovida erinevaid tehnikaid ja nippe, on K-r ülimalt sobiv. Seejuures pole kahtlustki, et enamiku fotohuviliste jaoks täidab selle tehniline tase piisavuse tingimuse enam kui täielikult. Nii tulekski enne valiku tegemist ning poodi tormamist vaadata rahulikult endasse – kui sealt peegeldub soov arenemiseks ja õppimiseks, on Pentax K-r igati sobiv teekaaslane.

Tehnilised põhiandmed:

Mõõdud ja kaal (ilma objektiivita): 125(L)x97(K)x68(S) mm, kaal vooluallikata 570 grammi, koos akude ja mälukaardiga 622 grammi.
Objektiivid: täielik ühilduvus Pentax KA, KAF-, KAF2- või KAF3-objektiividega (A, F, FA, DA, D-FA, FA-J, DA, DA L, DA* seeriad). Sobivad ka muud K-bajonetiga või vastavate adapteritega varustatud objektiivid (M42, Pentax 645/67 jne). Automaatse ja käsiteravustamise võimalused.
Komplektiobjektiiv: SMC Pentax DA L 18-55mm f/3.5-5.6 AL või SMC Pentax DA 35mm f/2.4 AL.
Sensor: Elektromagnetilise pildistabilisaatori (SR) ja tolmueemaldussüsteemiga APS-C mõõdus (23,6×15,8mm) 12.4 miljoni kasutatava pildipunktiga CMOS-sensor. Ekvivalentne tundlikkus ISO 200-12800, laiendatav kuni ISO100-25600.
Pildiotsija: dioprilise korrektsiooniga pentapeegel-pildiotsija, suurendus 0.85x, nähtav ala ca 96% kaadri pindalast. Valitud teravustuspunkti kuva pildiotsijas.
Pildiprotsessor: PRIME II
LCD ekraan: 3.0” TFT LCD ekraan, 921 000 pildipunkti
Välklamp: integreeritud AF-abivalgustiga välklamp, GN16 (ISO200), väliste välklampide juhtmega ja juhtmevaba juhtimine.
Teravustamine: 11 teravustuspunktiga faasituvastusega SAFOX IX TTL-sensor + kontrastituvastusega TTL LiveView teravustamine. Keresisene teravustamismootor ja SDM-objektiivide juhtimine. Teravustamise abilamp.
Katik: elektroonilise juhtimisega vertikaalne metallkatik, võimalik säriaegade vahemik 30-1/6000 sekundit + aegvõte. Sarivõte kiirusega 6 või 2 kaadrit sekundis, välklampide sünkroniseerimine kuni säriajani 1/180s
Särimõõdik: 16-segmendiline multisegment-, kesk-kaalutud või punktmõõtmine
Särireziimid: Auto, P, Av, Sv, Tv, M, Video ja motiivprogrammid.
Särikompensatsioon: +/- 3 EV.
Pildifaili tüüp: 12-bitine RAW (PEF või DNG) või kolme pakkimistasemega JPEG (EXIF 2.21); maks. 4288×2848 pildipunkti
Videofaili tüüp: 720p Motion JPEG (AVI) 1280×720 pildipunkti / 25fps või Motion JPEG 640×480 pildipunkti / 25 või 30 fps. Monoheli.
Mälukaart: Secure Digital (SD), Secure Digital High-Capacity (SDHC) või Secure Digital Extended Capacity (SDXD)
Vooluallikas: Liitium-ioonaku D-LI109 (7.4V, 1050mAh). Koos patareihoidikuga D-BH109 saab kasutada 4 AA-mõõdus akut või patareid.
Ühendused: USB 2.0 Hi-Speed / AV-väljund (PAL/NTSC)
Tarkvara: Pentax Photo Laboratory 4
Hind: 639 EUR (ainult kaamerakere), 699 EUR (koos SMC Pentax DA L 18-55mm f/3.5-5.6  AL objektiiviga)