Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 30. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

Tõeliselt seikluskindel Olympus TG-2 :: Digitest

Tõeliselt seikluskindel Olympus TG-2
Jaanus "digistoop" Terasmaa

Kui Olympus TG-2 testimisele jõudis, olid teised patsiendid juba lahkunud. Nii ei saagi ta vaeseke teiste omasugustega otseses võitluses rinda pista, vaid peab leppima üksindusega. Nüüd juba üle-eelmises seikluskindlate kompaktkaamerate testist hoidis Olympus TG-2 kauge esivanem Olympus Toughh-6010 kindlat, aga seevastu kehva viimast kohta. Kui nad tänaval kohtuksid, siis ilmselgelt uustulnuk häbeneks oma kauget esivanemat ja teeks nägu, et neil pole midagi ühist. Ja õnneks väga palju ei olegi…

Eelpool öeldust saab järeldada, et väga suure ootusärevuse ning positiivse valmidusega ma Olympus TG-2 testida ei võtnud – varasem kogemus oli lihtsalt niivõrd kehvake. Aga pärast mõnenädalast koosveedetud aega tuleb tõdeda, et ära otsusta laste üle tema vanemate järgi – mõni käbi võib kännust kõrgemale ja kaugemale kukkuda küll. Ja kui käbi juhtub olema põrutuskindel, siis halvasti see hüpe ei mõju. Sel korral veetsime koos kaameraga veidi aega ka kaugetel ja külmadel Norra kaljusaartel, et seikluskindlust tõeliselt proovile panna. Nii et ei muud, kui kaamera kaasa ja paati.

 

Olympus TG-2

Olympus TG-2

 

Olulisemad tehnilised näitajad

  • 12 MP CMOS sensor, stabilisaatoriga
  • Valgusjõuline F/2.0-F/4.9 25-100 mm (4x suum) lainurkobjektiiv
  • Sisseehitatud GPS, manomeeter ja kompass
  • 3,0 tolline, 610000 pildipunktiga OLED ekraan
  • Veekindlus 15 m, põrutuskindlus 2,1 m, külmakindlus -10 C, muljumiskindlus 100 kg
  • 1270 mAh aku, mis suudab teha kuni 350 pilti
  • Sarivõtterežiimid: 100 kaadrit @ 5fps, 15fps, 60fps
  • Full-HD @30fps video, stereoheli
  • ISO-100 kuni ISO-6400, automaatrežiim (seadistusvõimalusega)
  • 23 stseeniprogrammi; erinevad võtterežiimid: avaprioriteet, supermakro, I-auto, kasutajarežiimid jne; digitaalsed filtrid
  • Lisaläätsede kasutamise võimalus (spetsiaalse adapteriga)
  • Mõõdud ja kaal: 111,5 × 66,5 × 29,1 mm; 230 g
  • Hind Photopointis 349€

 

Välimus ja sisemus

OlympusTG-2 eestvaade

OlympusTG-2 eestvaade

Pole midagi öelda – Olympus on vähemalt subjektiivsest seisukohast hakkama saanud ilusa kaameraga. Ei ole üleliigset blingi, samas pole ka mingi ilmetu hõbedane hiireke. Kaameral on iseloomu ja väljapeetust ning vähemalt punane eksemplar omab veidi ka edevusfaktorit. Nii et üsna kenasti tasakaalus. Edevusfaktorit aitab täiendada ka komplektiga kaasas olev objektiivi ümber käiv täiendav rõngas – musta võru saab soovi korral asendada punase võruga. Samasse auku käib ka eraldi juurde hangitav adapter lisaläätsede (lainurk, tele jne) kinnitamiseks. Kahjuks seda testimisel käepärast ei olnud.

Samuti tuleb tõdeda, et erinevalt mitmest konkurendist, asub Olympusel objektiiv keskel, ning see on ainult positiivne – tunduvalt väheneb tõenäosus, et kaamerat käes hoides mõni üleliigne sõrm pildile satub.

Kätte sobitub TG-2 kenasti – esiküljel on väike kummine käepide ning ka tagumisel küljel on pöidla jaoks sobiv kohake. Samuti on tagumisel küljel vasakus servas ekraani kõrval sobiv riba, mis kenasti näpu vahele sobib. Veidi lisatuge annab kaamera paremale servale kinnitatav laiemat sorti randmerihm.

Paha pole ka see, et statiivikeerme auk on pea-aegu objektiiviga kohakuti. Konkurendid eelmises testis sellega küll kiidelda ei saanud.

 

 

OlympusTG-2 tagant

OlympusTG-2 tagant

OlympusTG-2 pealt

OlympusTG-2 pealt

OlympusTG-2 alt

OlympusTG-2 alt

OlympusTG-2  küljelt

OlympusTG-2 küljelt

OlympusTG-2 küljelt

OlympusTG-2 küljelt

Nupud ja käsitsemine


OlympusTG-2 nupud

TG-2-l on kokku 13 erinevaid funktsioone täitvat nuppu – seda juhul, kui keeratav valits lugeda üheks nupuks. Kui iga seal olev valik eraldi võtta, on nuppe juba 21, mis on selgelt oma klassi rekord. Ja üldse mitte paha rekord, sest tõesti on tunduvalt mugavam ja kiirem erinevaid funktsioone valida otse kaamera kerelt, mitte menüüsügavustes kolades.

Lisaboonuseks veel see, et põhfunktsioonide muutmiseks polegi üldse menüüsügavustesse vaja sukelduda, sest ka särikontrolli, ISO, valgetasakaalu, aegvõtet, sarivõtet, pildi küljesuhet, suurust jne saab väga mugavalt ekraani paremas servas kuvatava lihtsa menüü abil kiirelt muuta. Valikud aktiveeruvad seal vastavalt valitud pildistamisrežiimile.

Lisaks nuppude vajutamisele saab kaameral aktiveerida ka.. hmm… koputamiskontrolli. Ehket menüüdes saab liikuda ja valikuid teha kaamera erinevatele külgedele koputades. Ideeliselt peaks olema võimalik selliselt kaamerat juhtida ka näiteks pakse kindaid kandes. Üldjoontes asi isegi töötas, aga eks nupuvajutuse abil kaameras majandamine on ikka üksjagu mugavam ja kiirem.

 

Vastupidavus ja veekindlus

Sooritusvõimelt on TG-2 tubli. Oma 1270 mAh akuga, mis suudab teha 350 pilti, pole midagi häbeneda, sest teeb paljudele konkurentidele tuule alla. GPS loomulikult vähendab aku eluiga, aga kasutades seda teise kaamerana ja tehes ohtralt sarivõtteid, sai aku kenasti hakkama päeva või isegi paar.

Erinevalt teistest veekindlatest konkurentidest on TG-2-l luuke koguni kaks. Ei oskagi öelda, kas see on pluss või miinus – mõnes mõttes 2x suurem tõenäosus, et tihend ei pea, aga teisalt ei pea nii tihti ühte ja sama luuki ja selle tihendeid kulutama. Kaamera põhja all asuva luugi taga on mälukaart ja aku ning küljel oleva pisema luugi taga laadimis- ja pilditirimisauk ning mikro-HDMI auk. Nii et kui mälukaarti ei taha välja võtta, siis saab kõik vajalikud toimingud teostada ainult väiksemat luuki kasutades. Olympus TG-2 luugikinnitused

Olympus TG-2 aku- ja mälukaardipesad Olympus TG-2 ühenduspesad Olympus TG-2 aku

Funktsioonid, vidinad ja muud tähelepanekud

oly_004

Suurem enamus funktsioone ja võimalusi on sellised, mis on olemas igal kompaktkaameral. Ja seikluskindla kaamerana on lisandunud kohustuslik GPS, manomeeter ja kompass. Kaamera sisaldab ka teatud hulga huviväärsuste punkte, kuid vähemalt Eesti ja Skandinaavia kohta mitte ülemäära täpselt ega palju.

Mõned lisavidinad väärivad veel eraldi mainimist, sest vähemalt teistel seikluskindlatel kaameratel ma neid kohanud ei ole. Üks neist on Beauty mode, mille olulisuse ma eelmisel korral suure kahtluse alla panin, kui selle aktiveerimiseks oli kaameral lausa eraldi nupp. TG-2-l õnneks eraldi nuppu ei ole, see võimalus on kenasti peidus koos teiste eelseadistatud stseeniprogrammidega. Küll aga on tegu funktsiooniga, mis täiesti kindlalt pakub pikaks ajaks rõõmu mõnel vabamal seltskondlikul koosviibimisel. Lihtsa nupuvajutusega on võimalik igast ontlikust meesterahvast teha pilt, millel ta näeb välja nagu nädal aega pidutsenud drag-queen. Kahjuks ei olnud ükski inimene (kaasa arvatud loo autor) nõus laskma endast siia näidispilti panna. Sest tõepoolest – see väike kaamera saab hakkama mitte lihtsalt huulte värvimise, põsepuna lisamise ja hammaste valgendamisega, vaid ka lihtsamate iluoperatsioonidega nagu põsesarnade korrigeerimine, silmade suurendamine ja isegi naeratuse lisamine. Ja seda kõike küllaltki kiiresti ja sujuvalt. Ning neid funktsioone annab ise üsna suurel määral seadistada, nii et nalja jätkub kauemaks.

Väga mugavaks on tehtud ka valgetasakaalu (WB) seadistamine – on kohe näha nii hetkevalik kui ka allservas pisemalt kõik muud valikud ning nende tulemused piltidele.

Tuleb öelda, et ka automaatses režiimis töötab WB väga kenasti ning enamasti erilist sekkumist ei vajagi. Ära peab mainima ka kompaktkaamerate puhul üldse mitte nii tavalise avaprioriteediga režiimi. Peab muidugi lisama, et ava ei saa muuta sujuvalt, vaid on kolm sätet, mille vahel valida, ning nende väärtused sõltuvad fookuskaugusest. Lainurga korral on valikuks f/2.0, f/4.0 ja f/8.0. Sisse suumides muutuvad numbrid veidi suuremateks. Aga tänuväärne võimalus nii või teisiti.

 

Sooritusvõime

 

Üldine pildistamisvõimekus

Üldisele pildistamisvõimekusele ei saa TG-2 puhul midagi ette heita – kui nuppu vajutad, siis pildi teeb kenasti ära. Seda nii makro- kui panoraamrežiimis, avaprioriteediga või vee all.

F/6,3 - 1/160s - ISO160 - 85 mm - avaprioriteet

F/6,3 – 1/160s – ISO160 – 85 mm – avaprioriteet

Kuigi mõningate asjade üle peab enne kiitmist ka veidi nurisema. Näiteks panoraamvõtted. On olemas põhimõtteliselt kolm võimalust – automaatne, manuaalne või PC režiim. Viimane vist tähendab siis seda, et panoraam pannakse kokku hiljem arvutis Olympuse tarkvara poolt. Kuna kaks esimest juba tõid suhteliselt kehva tulemuse, ei hakanud seda kolmandat enam proovima.

Kaamera automaarežiimiga tehtud panoraam

Kaamera automaarežiimiga tehtud panoraam

Automaatne panoraamirežiim lubab teha ainult 3 järjestikust pilti ning need ühe kaamera poolt pakutud kindelpunkti abil kokku sobitada. Teoorias ju asi kena, aga ei suutnud kaamera kahjuks ühtegi neist täiesti veatult kokku panna, nii et panoraamide tegemisest selle kaameraga mina küll loobusin. Parem teha ise soovitud arv järjestikuseid pilte ja need hiljem arvutis ise kokku panna.

Arvutis ise kokku pandud panoraam

Arvutis ise kokku pandud panoraam

Makrofotograafia

Seevastu TG-2 makrovõtted on igati eeskujulikud, nii nagu sellistel kompaktkaameratel kipub olema. Kui valgust on vähe, siis pilti 1:1 suurendusega vaadates hakkab loomulikult digimüra ning selle eemaldamise jälgi silma torkama, aga netis näitamiseks on pilti rohkem kui küll.

F/3.4 - 1/200s - 53mm - ISO200 - Supermakro

F/3.4 – 1/200s – 53mm – ISO200 – Supermakro

F/3.8 - 1/250s - 65mm - ISO640 - Supermakro

F/3.8 – 1/250s – 65mm – ISO640 – Supermakro

F/3.6 - 1/250s - 65mm - ISO640 - Supermakro

F/3.6 – 1/250s – 65mm – ISO640 – Supermakro

F/2.3 - 1/125s - 30mm - ISO100 - Supermakro

F/2.3 – 1/125s – 30mm – ISO100 – Supermakro

F/3.2 - 1/160s - ISO100 - 30mm - Supermakro

F/3.2 – 1/160s – ISO100 – 30mm – Supermakro

F/2.3 - 1/125s - 30mm - ISO100 - Supermakro

F/2.3 – 1/125s – 30mm – ISO100 – Supermakro

F/3.2 - 1/640s - 30mm - ISO100 - Supermakro

F/3.2 – 1/640s – 30mm – ISO100 – Supermakro

F/2.3 - 1/125s - 30mm - ISO120 - Supermakro

F/2.3 – 1/125s – 30mm – ISO120 – Supermakro

Alveefotograafia

Allveevõtetega võib samuti igati rahule jääda – kaamera suudab edukalt ka vee all teravustada ning äramärkimist väärib võimalus allveerežiimis OK nuppu vajutades fookus lukustada (AF lock). Sama on võimalik ka makrorežiimis. Aeg-ajalt täitsa mõistlik ja vajalik asi, seda muuhulgas (allvee)makrovõtete puhul.

F/3.2 - 1/160s - 32mm - ISO100 - Supermakro

F/3.2 – 1/160s – 32mm – ISO100 – Supermakro

F/8.0 - 1/640s -25mm - ISO100 -  (P) Programm

F/8.0 – 1/640s -25mm – ISO100 – (P) Programm

F/8.0 - 1/400s -25mm - ISO100 -  (P) Programm

F/8.0 – 1/400s -25mm – ISO100 – (P) Programm

F/8.0 - 1/250s -25mm - ISO100 -  (P) Programm

F/8.0 – 1/250s -25mm – ISO100 – (P) Programm

Maagilised filtrid

Lisaks tavapärasele pildistamisele töötavad üsna kenasti ka nn loomingulised programmid, nii et kõiksuguseid pop-art, dramatic jms maagilisi efekte saab piltidele samuti lisada väga lihtsalt valikukettalt Magic režiimis. Kuna erinevalt tavapärasest ei pea selliste funktsioonide leidmiseks kusagil menüüsügavustes ringi kolama, sattus isegi allakirjutanu mitmel korral nendega eksperimenteerima. Seni ei olnud ühegi kaameraga seda veel juhtunud… Aga igatahes on säärased funktsioonid TG-2 olemas ja nende kasutamine on juba iga inimese enda vaba tahe ja võimalus.

F/2.8 - 1/500s -25mm - ISO100 -  (P) Punk

F/2.8 – 1/500s -25mm – ISO100 – (P) Punk

F/4.0 - 1/100s -43mm - ISO100 -  (P) Punktava

F/4.0 – 1/100s -43mm – ISO100 – (P) Punktava

F/8.0 - 1/400s -25mm - ISO100 -  (P) Killustatud

F/8.0 – 1/400s -25mm – ISO100 – (P) Killustatud

F/2.0 - 1/30s -25mm - ISO200 -  (P) Vesivärv

F/2.0 – 1/30s -25mm – ISO200 – (P) Vesivärv

F/2.0 - 1/100s -25mm - ISO100 -  (P) Peegeldus

F/2.0 – 1/100s -25mm – ISO100 – (P) Peegeldus

F/2.8 - 1/250s -25mm - ISO100 -  (P) Miniatuurne

F/2.8 – 1/250s -25mm – ISO100 – (P) Miniatuurne

F/2.8 - 1/160s -25mm - ISO100 -  (P) Dramaatiline

F/2.8 – 1/160s -25mm – ISO100 – (P) Dramaatiline

F/8.0 - 1/250s -25mm - ISO100 -  HDR

F/8.0 – 1/250s -25mm – ISO100 – HDR

Näidispildid

Veel mõned näidispildid siit, sealt ja kolmandast kohast, tehtud erivate režiimidega ja erinevates oludes.



















Videovõimekus

TG-2 videovõimekus on oma klassi tavapärane – väga millegi suurepärasega ei eristu, aga ajab asja ära ning mitte kõige kehvemini. Kuigi üldiselt on helisalvestuse kvaliteet üsna hea (ikkagi stereomikrofon), siis suumimine filmimise ajal küll liiga hea mõte ei ole – vähegi vaiksema stseeni korral summutatakse muu heli pea täielikult. Ka tuul jätab helile oma iseloomuliku kohina ja mühina.
NB!!! Et hinnata ja näha videote kvaliteeti ligilähedaltki selliselt, nagu see kaamerast tuleb, kuva Youtube’i videod kindlasti täisekraanil ning kvaliteet muuda 1080p HD peale.

 

Dünaamiline ulatus ja pildi sujuvus

Pildi sujuvus on samuti küllaltki tavapärane fps 30 kaamerale – kui kiiresti liigutada, detailid kaovad ja pilt muutub hüplikuks.

 

Kehvad ja muutlikud valgusolud

Et hinnata kaamera sooritusvõimet kehvade valgusolude korral ja ka toimetulekut muutlike valgusoludega, sai läbi viidud katsetus siseruumides. Järeldusena saab öelda, et kehvades valgusoludes jätab Olympus pildi väga tumedaks ning ei ürita seda kunstlikult valgemaks muuta, mis ilmselgelt tooks kaasa tublisti pildimüra.

 

Huvitavad lisavõimalused ja näited

Lisaks tavapärasele 30 fps full-HD videole on TG-2 võimeline jäädvustama ka veidi kõrgema kaadrisagedusega videot, kuid seda paraku resolutsiooni arvelt. Nii et 120 fps resolutsioon on 640×480 ja 240 fps resolutsioon on vaid 320×240.

Üle ega ümber ei saa ka makrovideodest. Kas ei ole tore vaadata, kuidas väikesed olendid tegutsevad. Näiteks verd kogudes.
Kuna tegu on veekindla kaameraga, siis lisaks basseinis katsetamisele, üritasin kaamerat uputada ka järve ning tulemuseks avaldus veealune maailm. Kahjuks ühtegi kala sel korral kaadrisse ei ujunud, kuid mitmesuguseid veetaimi esines seevastu ohtralt.
Kui videorežiimis video tegemine liiga igav on, siis väikeseid klipikesi saab kokku panna TG-2 suurepärase sarivõtte abil.
Kõik kolm režiimi lubavad teha järjest 100 kaadrit, lihtsalt kiirus ja resolutsioon on erinevad. High-speed 2 lubab teha pilte 60 kaadrit sekundis (3 MP), High-speed 2 15 kaadrit sekundis (3MP) ja tavaline (Sequential) sarivõte 5 kaadrit sekundis (12 MP). Viimane on minu isiklikuks lemmikuks, sest tänu madalamale kaadrisagedusele on võtteperiood ajaliselt pikem. Ära tasub ka märkida see, et täisresolutsioonil piltide kirjutamine ei võta kaameral ülemäära aega ning praktiliselt kohe pärast sarivõtte lõppemist saab järgmise otsa teha. Pole paha nii väikese kaamera kohta.

Veel näiteid sarivõtte võimalustest.

 

ISO tundlikkus ja müraeemaldus

ISO suurenemisega kaasnevat müra vaatleme väikese käepärastest kodustest vahenditest kokku pandud stuudiovõtte abil. Tegu on otse kaamerast pärit piltidega, laetud üles täissuuruses. Kõikide piltide puhul kasutasin kaamera avaprioriteedi režiimi ning ava on sätitud f/4.0 peale. Teravustatud on pildi keskel asuva kuningliku valvuri peale. Piltide originaalsuuruses nägemiseks klõpsa avatud pildil hiire paremat kõrva ja vali hüpikmenüüst “Open image” vms, oleneb mis brauserit ja mis keeles kasutad.

ISO-100

ISO-100

ISO-200

ISO-200

ISO-400

ISO-400

ISO-800

ISO-800

ISO-1600

ISO-1600

ISO-3200

ISO-3200

ISO-6400

ISO-6400

Järgmiseks vaatame 100% väljalõiget pildi alumisest paremast nurgast.

ISO-100

ISO-100

ISO-200

ISO-200

ISO-400

ISO-400

ISO-800

ISO-800

ISO-1600

ISO-1600

ISO-3200

ISO-3200

iSO-6400

ISO-6400

ISO müra ja selle eemaldamine ilma detailde kadumiseta on TG-2 probleemiks, nagu praktiliselt igal teisel kompaktkaameral. Tuleb tõdeda, et aegade jooksul on olukord tunduvalt paranenud, põhimõtteliselt on hädaga isegi ISO-6400 tehtud pilt netis näitamiseks või maksimaalselt 10x15cm väljatrüki tegemiseks kasutatav. Väikesed detailid küll kaovad, kuid üht-teist jääb siiski alles. Aga kaamera auto-ISO vahemik tasub võimalusel siiski seadistada selliselt, et ISO-1600 oleks ülemiseks piiriks. Arvestades, et TG-2 objektiiv on küllalt valgusjõuline, siis enamikel juhtudel peaks selliste sätetega pildid tehtud saama. Kui säriaeg siiski kole pikaks hakkab minema, tasub ISO suurendamise asemel pigem kasutusele võtta sarivõte – mõni kaader ikka terav tuleb.

 

Kokkuvõte ja järeldused

Plussid

 

  • Äärmiselt läbimõeldud nupud ja seadistamisvõimalused, mis on intuitiivselt, mugavalt ja kiirelt kasutavad.
  • Eraldiseisev video nupp ja erinevate režiimide valikuketas.
  • Kena välimus ja hea käespüsivus.
  • Hea koostekvaliteet, midagi ei logise ega nagise.
  • 25 mm f/2.0 objektiiv on omas segmendis üsna konkurentsitult lai ja valge.
  • Suurepärane sarivõte – kuni 100 kaadrit täisresolutsioonil ilma probleemita.
  • Kaamera on kiire – käivitub mõistliku ajaga ning ka menüüde ja seadete järgi ei pea ootama.

Miinused

 

  • Pildikvaliteet suurelt vaadates jätab veidi soovida – müraeemaldus rakendub juba väga madalate ISO väärtuste juures, seega tulemuseks veidi “seebised pildid”.
  • Puudub intervallvõte.
  • Videokvaliteet on keskpärane, kiirete valgustugevuse muutustega väga hästi hakkama ei saa – pilt jääb pikaks ajaks tumedaks.
  • Väga kehv panoraamvõtterežiim.

Lõpetuseks

Nagu näha, on positiivset rohkem kui negatiivset. Ja nii ongi – tegu on tubli ja positiivse kaameraga, millel on omad väikesed puudused, aga kellel neid ei oleks.

Kui Olympus, Panasonic ja Pentax paneks pead kokku ning võtaks igalt oma seikluskindlalt kaameralt parima, olekski olemas maailma parim kaamera. Aga seda kahjuks ei juhtu vist mitte kunagi. Kusjuures Olympusel on peaaegu kõik oluline ja ilus olemas, ainus, mis veidike endiselt soovida jätab, on pildikvaliteet. Kuid seda eelkõige ainult pilte väga suurelt vaadates. Samas on ju tegu ikkagi kaameraga (ehket eesmärgiks ongi pilte ja videosid jäädvustada), nii et seda miinust ei saa alahinnata.

Igapäevase kasutamise mõttes on tegu ideaalse kaameraga – mugav kasutada, usaldusväärne ja vastupidav. Loodetavasti ei jää Olympus saavutatud loorberitele (ega ka vetikatele) puhkama ja teeb järgmise põlvkonna kaameral pildi ka tiba paremaks.

oly_003

Pikemal retkel, kus minul see kaamera kaasas oli, avastasin ennast reisi lõpu poole üha sagedamini peegelkaamera kaasas tassimise asemel hoopis Olympust taskusse libistamas… ja ei pidanud seda otsust kordagi kahetsema.

Olympus TG-2 veekindel kompaktkaamera (must) Photopointis: 349€

Olympus TG-2 veekindel kompaktkaamera (punane) Photopointis: 349€