Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 29. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

Kommentaare pole

Garmin Vivoactive 4s ülevaade :: Digitest

Garmin Vivoactive 4s on kõik-ühes sportlik nutikell
Kadi Huizinga

Garmin Vivoactive 4/4s on GPS-spordikell, mis näeb aga välja nagu nutikell ja oskab nii mõndagi nutikat ka korda saata. See salvestab üles nii igapäevase aktiivsuse, kõik treeningud nii toas kui õues, kuid hoolitseb ka selle eest, et oleksid kursis ilmaprognoosiga, muusika Su kõrvus ei lakkaks ning saaksid poes maksta ka ilma rahakotita. Sisuliselt on tegu Digitesti veergudelt juba läbi käinud Garmin Venu nutikellaga, kuid sel mudelil on lihtsalt väheke tagasihoidlikum disain.

Kuigi minu käe pealt käis läbi Garmin Vivoactive 4s, kehtib kõik selles ülevaates ka Garmin Vivoactive 4 nutikella kohta. Peamine erinevus nende kellade vahel on vaid korpuse suurus ja aku kestvus.

 

Disain

Vivoactive seeria sai kolmanda mudeliga nii põhjaliku ümberdisaini, et neljanda versiooniga enam nii põhjalikku lihvimist teha vaja ei olnudki. Vivoactive 4/4s seeria läikivat TFT ekraani raamistab vastupidavast roostevabast terasest võru, mis kriime kergesti omaks ei võta.

Selle seeria kahe kella erinevus ilmneb need randme ümber sättides. Vivoactive 4 on varustatud 45 mm korpuse ja 1,3-tollise ekraaniga ning Vivoactive 4s 40 mm korpuse ja 1,1-tollise ekraaniga. VA 4S mudel on samuti õhem, nii et see võiks olla hea valik neile, kelle randmel paljud kellad liiga suured ja kohmakad tunduvad. Samas pole kellade suuruse erinevus niivõrd drastiline, et üks oleks oluliselt mugavam kui teine – mõlemad mudelid on mugavad ka öösel kandmiseks, et ka unekvaliteet saaks mõõdetud.

Garmin Vivoactive 4s

Väiksema ekraaniga kokku sobimiseks kasutab Vivoactive 4s mudel ka peenemat 18 mm universaalse kinnitusega käerihma, Vivoactive 4 mudel seejuures 20 mm laiust rihma. Kellaga kaasasolev silikoonist rihm on mugav sportimiseks ega ärrita rannet, aga tänu universaalselt kinnitusele saab kellaga sobitada erinevates värvitoonides ja erinevast materjalist kellarihmasid.

Peenema korpusega kaasneb Vivoactive 4s mudelis ka kerge müks akukestvusele – suurema mudeli aku kestab kuni 8 päeva ning 4S aku üks päev vähem – kuni 7 päeva. Niisiis peab tavapärasel kasutusel kella laadimiskaabli vaid kord nädalas sahtlist välja otsima, aga eks GPS-treeningute sagedus ja muusika kuulamine mõjutab mõlema aku kestvust.

Garmin Vivoactive 4s

Kella tagaküljel peitub nagu ikka Garmin Elevate pulsiandur ning korpuse küljel kaks füüsilist nuppu, millega saab trenne alustada ja kella seadistusi muuta, aga  enamjaolt toimub kellas sirvimine selle puutetundliku ekraani kaudu. Kusjuures erinevalt Garmin Venu kellast on VA 4/4s ekraan by default alati aktiivne, nii et kellaaja kiikamiseks ei pea rannet silme ette tõstma.

Kogu kompott on muidugi pakitud täitsa veekindlasse korpusesse, millega sobib nii vihmasel päeval ringi jalutada, duši alla minnes käe peale jätta, kui ka supelda ja ujumistrenni teha.

Ekraan Värviline 1,1″ ekraan
TFT LCD, 218 × 218 pikslit
Puutetundlik
40 × 40 mm
Taustvalgustus
Corning Gorilla Glass 3
Sensorid GPS + GLONASS + Galileo
Optiline pulsiandur
Pulssoksümeeter
Baromeetriline altimeeter
Kompass
Kiirendusmõõtja
Asendisensor
Termomeeter
Ekraani kuva Kuupäev ja kellaaeg
Päeva ülevaade
Terviseandmed
Pulss
Sammud
Body Battery
Kalorid
Veetarbimine
Nutiteavitused
Ilmaprognoos
Kalender
Muusika
Nutitelefoni märguanded Kõned
SMS
E-mail
Kalender
Rakendused
Sotsiaalmeedia
Passiivsus
Äratus
Aktiivsuse & tervise jälgimine Sammud
Läbitud vahemaa
Trepiastmed
Nädala intensiivsed minutid
Unekvaliteet
Veetarbimine
Keha energiavarud (Body Battery)
Vere hapnikusisaldus
Passiivsus
Ühendused Bluetooth
ANT+
WiFi
Ilmastikukindel 5 ATM
Sobib ujumiseks
Aku 7 päeva nutikellana
5 tundi GPSi ja muusikaga
15 tundi ainult GPSiga
Laadimine spetsiaalse kaabliga
Mõõtmed 40 × 40 × 12,7 mm
Kaal 40 grammi
Rihma pikkus 110–175 mm
Värvivariandid Slate/must
Hõbedane/powder grey
Light gold/dust rose
Rose gold/valge

Garmin Vivoactive 4sGarmin Vivoactive 4sGarmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

NUTIPAGAS

Garmin Vivoactive 4s

Enne Garmin Venu sündi oli Vivoactive esimene seeria Garmini perekonnas, mille liikmed enim nutikellale sarnanesid, võimaldades kontaktivabasid makseid teha ja muusika kella sisse panna.

Vivoactive 4 seeria täidab peamised ootused nutikellale. See toob randmele nutitelefoni teavitused ning võimaldab kella ekraanile jõudvatele tekstsõnumitele (olgu selleks siis SMS, Messenger, WhatsApp vms) otse ekraanilt vastata. Seda kahjuks vaid siis, kui kell on Android telefoniga ühendatud – endiselt pole iPhone kasutajatele rõõmusõnumeid.. Päris otse sõnumeid endiselt välja trükkida ei saa, kuid Garmini rakenduses saab luua enda kirjutatud vastuseid või kasutada olemasolevaid stamplauseid.

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

Vivoactive 4s toetab ka muusika kuulamist. Kui Sa oled Spotify või Deezer premium kasutaja, saad muusikapalad kella laadida lihtsalt WiFi kaudu. Kui Sul aga on rohkelt muusikafaile juba arvutis olemas, saab ka need Garmin Express’i kaudu arvutist kella laadida. Muusika kuulamiseks on vaja veel kellaga ühendada juhtmevabad kõrvaklapid ning saadki trenni või jalutuskäigule minnes muusika kaasa võtta, aga telefoni maha jätta.

Samuti saab Vivoactive 4 kelladega kontaktivabalt maksta. Lisa oma pangakaardi andmed Garmin Connect rakenduses ning saad kassajärjekorrast kiirelt läbi vuhiseda ning rahakoti järele haaramata hoopis kellaga viibates maksta. Turvalisuse tagamiseks peab enne makse tegemist ka Sinu seatud PIN-koodi kella ekraanil sisse toksima, nii et päris igaüks ei saa Sinu kellaga poodides pööraseks minna.

Garmin Vivoactive 4s

Lisaks on Vivoactive 4 seeriaga ligipääs ka Connect IQ rakenduste poodi, kus saab kella alla laadida erinevaid ekraanikuvasid, vidinaid, andmevälju ja rakendusi, et teha kell omanäolisemaks.

Vivoactive 4s nutipagas ei ole nüüd küll midagi enneolematut ja Apple Watch’iga just ei võistle, aga põhivajadustega saab väga hästi hakkama.

 

Aktiivsus & tervis

Lühidalt – Vivoactive 4/4S sisse on pakitud Garmini parimad palad. Alates baasfunktsioonidest nagu sammude ja kalorite lugemine ja unejälgimine, lõpetades stressijälgimise, Body Battery ja vere hapnikusisalduse mõõtmisega.

Päevaseid sammueesmärke püstitab Garmin sujuvalt, nii on need iga päev erinevad: mida aktiivsem oled, seda suurem on eesmärk järgmisel päeval ning laisemate päevade möödudes, ei hakka kell Sind sundima võimatuks – eesmärk saab siis hoopis realistlikum seatud. Iga tunni tagant annab kell vibratsiooniga märku, et on aeg püsti tõusta ja lihaste turgutamiseks paar kõnniringi teha. Mida kauem istud, seda rohkem minuteid pead kõndima, et liikumisribast lahti saada.

Samuti ei pööra Vivoactive 4/4s Sinult pilku unetundidel – hommikul ärganuna ootab Garmini rakenduses unetundidest põhjalik graafik, millest näed, kui kaua olid sügava une, REM või pindmise une faasis. Uneinfot, stressitaset, aktiivsust ja stressitaset arvesse võttes mõõdab kell ka Sinu “keha akut” ehk Body Battery’t. See aitab mõista, kas Su keha vajab puhkust või oled valmis aktiivseks päevaks. Näiteks 75 juures on Su keha valmis trenni tegema, aga 30 juures vajaks juba diivanile kerra sättimist.

Garmin Vivoactive 4s

Body Battery näitu saab jälgida nii kella ekraanilt, kui Garmin Connect rakendusest, kus näeb ka põhjalikumat graafikut energiavarude muutustest päeva kestel. See on heaks täienduseks Garmini stressimõõtmisele, andes üsna lihtsastimõistetava parameetri, millega oma enesetunnet seletada.

Garmin Vivoactive 4s

Kella sisse pakitud pulssoksümeeter mõõdab vere hapnikusisaldust. Tavapäraselt oleksid vere hapnikusisaldust ilmselt läinud arsti juurde mõõtma või soetanud hoopis spetsiaalse pulssoksümeetri – Vivoactive 4/4s aga mõõdab oma sensoriga seda nii päeval kui ööl. Et tegemist ei ole ikkagi meditsiinilise seadmega, siis kell ei diagnoosi ega isegi nõusta Sind mõõtmiste põhjal. Selle asemel saab kasutaja näha kõiki oma SpO2 mõõte ja graafikuid ja selle põhjal ise järeldusi teha (ja mure korral selle infoga arsti poole pöörduda). Terve inimese jaoks pole see ilmselt parameeter, millel kullipilguga järge ajada, kuid uneapnoe või südame rütmihäiretega inimestel võib see olla abiliseks süptomite tabamisel.

Kella saab sättida SpO2 mõõtma nii terve päeva kestel kui ainult uneajal. Võib ette tulla, et ärkad keset ööd üles ja avastad, et Su ranne on ereda punase valgusega üle ujutatud. Kui see parameeter Sind aga kuigivõrd ei huvita, siis saab öise mõõtmise Garmin Connect seadetest ka välja lülitada ning seeläbi natuke ka akut kokku hoida.

Garmin Vivoactive 4s

Ideaalne oleks, kui pulssoksümeetri näit jääks igal ööl 95–100% vahele.

Garmin Vivoactive 4s

Täiskasvanu tervislik hingamissageduse vahemik uneajal on 12–20.

Vivoactive 4/4s mõõdab ka Sinu hingamise sagedust terve päeva kestel, nii uneajal kui ka trennis. See töötab koos kella stressijälgimise funktsiooniga, mis stressirohketel hetkedel Sulle meelde tuletab, et võiksid hetke enese jaoks võtta. Peale mõnd hingamisharjutust näed kohe kella ekraanilt, kuidas Su hingamissagedus ja stressitase alanevad.

Veel üks lihtsam, kuid mitte vähem kasulikum funktsioon, on Garmini veetarbimise jälgimine. Teame me ju kõik, kui oluline on igapäevaselt piisavalt vett tarbida, aga ometi on seda väga lihtne unustada. Kui oled varem telefoni mõne veerakenduse alla laadinud ja selle siiski peale päevast kasutamist ära unustanud, võiks see funktsioon Sind rõõmustada. Kella saab seadistada Sulle veejoomist meelde tuletama ning joodud vee koguse saab otse kella ekraanilt kohe sisestada. Saad seadistada endale meelepärase vee-eesmärgi või lasta kellal seda igapäevaselt kohendada vastavalt eelmise päeva veetarbimisele.

Garmin Vivoactive 4s

Sport

Kuigi pelgalt disaini põhjal pistaks Vivoactive 4/4s ühte potti nutikelladega, on selle sisu Garminile omaselt vägagi sportlik. Kella peenesse korpusesse on pakitud nii GPS-vastuvõtja, baromeetriline kõrgusmõõtja, elektrooniline kompass kui ka Garmin Elevate optiline pulsiandur. See on varustatud üle 20 eellaetud treeningrežiimiga, mille seast leiab meelepärase nii jooksja, suusataja kui ujuja ning kõik, kes nende vahepeale jäävad. Samuti saab menüüs luua endale meelepärase treeningu, valides olemasoleva ja selle nimetust ning seadistust kohandades.

Garmin Vivoactive 4s

Treeningrežiime valida ja treeningut alustada saab vajutades kella kahest nupust ülemist. Treeningute nimekirjas saab otseteena määrata oma lemmiktreeningud, et neid kiiremini leida. Treeningu aktiveerides avaneb GPSi ekraan (välitreeningu puhul), mil kell Sinu asukoha lukustab ning see toimub Vivoactive 4s’iga üsna kiiresti, juhul kui Sind väga kõrged majad ei ümbritse (sel puhul võib GPSi lukustamiseks veidi kauem aega minna). Jooksu kestel jälgib kell Sinu tempot, läbitud vahemaad, pulssi, jooksurütmi, sammupikkust ning muidugi ka kalorikulu ja veekaotust.

Garmini spordikelladele sarnaselt saab ka Vivoactive 4/4s suurepäraselt hakkama GPS jälgimisega ega hüple arutult üle tänavate. Ka integreeritud pulsiandur teeb head tööd. Endiselt ei ole pääsu sellest, et kellal võtab trenni alguses rohkem aega, et reaalne pulss saavutada, aga kui see kord õige rütmi kätte saab, püsib ta oma lugemistes tõe ligi. Muidugi intervalltreeningutel, mil pulsisagedus üles-alla käib, peaks arvestama, et randmepõhine optiline pulsiandur ei ole selleks puhuks parim valik. Täpsemaks pulsijälgimiseks saab kellaga ühendada ka ANT+ või Bluetooth pulsiandureid.

Garmin Vivoactive 4s

Vaade rattasõidule Garmin Connect veebikeskkonnas.

Kella ekraanilt saab jälgida ka animeeritud treeninguid. Treeninguid, mille seast valida, on päris palju ning kui oled leidnud sobiva hakkab animeeritud inimkuju otse kella ekraanil Sulle ette näitama, kuidas harjutust korrektselt sooritada. See on hea abiline kõigile, kes varasemalt palju jõutreeninguid või joogaharjutusi katsetanud pole, sest animatsioon näitab kõik puust ja punaseks ette ära.

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

Treeningut rakendusest valides näed juba ära, milliseid harjutusi ja kui palju pead tegema.

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Connect

Veelgi põhjalikuma analüüsi ja andmekuva toob kasutajani Garmini nutiseadmete teine külg – Garmin Connect tarkvara, mis on saadaval nii nutirakenduse kui veebiteenusena. Seal toimub kella seadistamine, salvestub kogu aktiivsusinfo ning sünnivad põnevad graafikud. Kuna rakendusel on palju funktsioone ja lehekülgi võib selle tundmaõppimine võtta hetke aega, kuid kord sellega harjudes, on põhjalik treeninginfo Sul otse käeulatuses.

Garmin Vivoactive 4s

Kiire ülevaate aktiivsusest ja sõprade tegevusest saab nii veebilehitsejas, kui nutitelefonis. Kõiki plokke saab veel omakorda lähemalt uurida, et näha graafikuid, mida Garmin koostab kogu Sinu aktiivsusinfo põhjal. Nii näed, kuidas Sinu aktiivsus kuude lõikes muutub, kuidas paraneb unekvaliteet ja väheneb pulss puhkeasendis.

Garmin Connect nutirakenduse esilehel saab nüüd veelgi parema ülevaate terve päeva treeningutest, südametegevusest ja aktiivsusest.

Aktiivsusinfot saab rakenduses uurida mitmete perioodide kohta. Kuigi kell ise salvestab samuti Sinu varasemaid treeninguid, siis Garmin Connectis säilib kogu treeninginfo igavesti ning see teeb kogu Sinu ajaloost – nii treeningutest, igapäevasest aktiivsusest kui uneajast ja tervisenäitajatest – põhjalikud ülevaated ja kokkuvõtted.

Connect keskkonnas saab lisaks teenida ka virtuaalseid aumärke ja sõpradega võistelda. Kui need aga piisavalt ei motiveeri, püüavad Garmin Insights soovitused Sind laiskuse korral vajaliku aktiivsuse saavutamiseks õigele teele suunata.

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

Kõiki seadistusi, mida saab teha kella menüüs, saab teha ka nutitelefoni rakenduses. Samuti pääseb siit ligi Garmin Connect IQ rakenduste poodi, kus saab alla laadida erinevaid ekraanikuvasid ja rakendusi, millega kella omanäolisemaks muuta.

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

Tänuväärne on see, et kella ja rakenduse koostöö sujub suurepäraselt. Kell sünkroniseerib automaatselt, nii on kõige uuem aktiivsusinfo Sul kogu aeg käeulatuses. Võid kohe peale trenni rakenduse lahti lüüa ning lisaks treeningu parameetritele uurida tempo- ja pulsigraafikuid ning välitreeningu marsruuti kaardil.

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4s

Kas panid tähele, et Garmini rakendus on saadaval ka eestikeelsena? See on sõltuv sellest, milline on Su telefoni keel – kui telefoni on võimalik seadistada eestikeelseks, siis saab ka Garmin Connecti kasutada emakeeles. Samas kella ennast saab seadistada eestikeelseks sõltumata sellest, mis keeles Su telefon on – nii et ka iPhone kasutajad saavad Garmini kellasid eesti keeles kasutada.

 

KOKKUVÕTE

Garmin Vivoactive 4s

Garmin Vivoactive 4 ja Garmin Vivoactive 4S on muljetavaldavad sportlikud nutikellad, millele on sellel hinnatasemel raske vastast leida. Garmin Vivoactive 4S hoiab silma peal igapäevasel aktiivsusel, uneajal ja mitmetel terviseparameeritel ning on samas ka truuks kaaslaseks mis tahes treeningutel. Nutipagas ei ole Vivoactive 4 seerial küll ülemäära uhke, aga samas teeb see kõike vajalikku – hoiab Sind kursis telefoni märguannetega, võimaldab ilma telefonita muusikat kuulata ja ka poes kontaktivabalt maksta.

See on hea valik, kui Garmin Venu hind liiga krõbedana tundub, sest Vivoactive 4/4s pakub täpselt sama head funktsioonipagasit, lihtsalt tagasihoidlikumas pakendis.

+ Klassikaline disain
+ Mitmed tervise jälgimise funktsioonid
+ Animeeritud treeningud otse ekraanil
+ Põhjalik Garmin Connect rakendus
+ Palju treeningrežiime
+ Integreeritud GPS
+ Alati aktiivne ekraan
– Vere hapnikusisalduse mõõtmine tarbib palju akut
– Ei toeta juhtmevaba ega kiirlaadimist

 

Garmin Vivoactive 4s nutikella leiad Photopointi veebikaubamajast ››

Ülevaade numbrites

Disain
9
Kasutusmugavus
8.5
Funktsionaalsus & täpsus
9.5
Hinna & kvaliteedi suhe
9
9

Meister igale alale

Garmin Vivoactive 4s on kõik-ühes spordi-nutikell, mis hoiab lisaks aktiivsusele silma peal ka Su tervisel. Rohked treeningrežiimid ja GPS-võimekus teevad sellest hea valiku kõigile spordisõpradele. Nutikellale omaselt jõuavad kella ekraanile ka telefonimärguanded, võid kuulata muusikat ilma telefonita ning maksta ilma rahakotita. Mida enamat tahta selliselt kõik-ühes aktiivsusseadmelt.