Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 30. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

Kommentaare pole

Xiaomi Smart Band 7 Pro aktiivsusmonitor näputöö armastajatele

Xiaomi Smart Band 7 Pro aktiivsusmonitor näputöö armastajatele
Erki Oras

Üldiselt ma suurem spordisõber ei ole ning seetõttu pole minu kokkupuude aktiivsusmonitoridega ka kuigi tihe. Samas, kui mulle pakuti arvustamiseks Xiaomi Smart Band 7 Pro, siis jäin ma siiski nõusse. Miks?

Kõigepealt meeldib mulle Xiaomi ja teiseks tundus see Smart Band 7 Pro vähemalt välimuselt piisavalt kella moodi olevat. Paraku ei õnnestunud mul seda kogu testimisperioodi ajal isiklikult kanda, sest käerihm oli lihtsalt liiga lühike minu tammiselt jämeda randme jaoks. Nii pidin katseisikuna kasutama oma isiklikku abikaasat, kuid tegu on väga usaldusväärse ning isegi pedantse isikuga, mistõttu pole testimise tulemuses põhjust kahelda.

 

Xiaomi Smart Band 7 Pro välimus

Tegelikult imponeeris mulle juba karp, mis meenutas mingil määral firma Leica omi – soliidne, minimalistlikult must, väikese punase detailiga. Ka nutikella sihverplaat karbil oli väärikalt väljapeetud ja lootustsisendav, kuid tegelikkuses muidugi asjad nii kaunid ei olnud.

Xiaomi Smart Band 7 Pro

Kell (lubage ma nimetan seda seadet lühiduse huvides nii) on vaid veidi laiem kummist või silikoonist randmerihmast, selline must klaasine ristkülik, mille proportsioonid on pisut nagu telekal st 16:9. Kogu kupatus on ühtlaselt must, lihtne ja üsna tagasihoidlik ehk kuskil peenel ballil sellega igatahes laineid ei löö. 

Tänu oma mõõtudele tundub see nutivõru pigem naiselikuna, mida kinnitab ka lühike kellarihm, mis sobib pigem peenemale randmele. Samas on muidugi piisavalt erinevat värvi ja võib-olla ka erineva pikkusega rihmakesi sellele kellale, kui veidikene guugeldada.

Ilmselt tuleb toote välimuse alla liigitada ka sellega kaasas olnud laadimiskaabel. Ehkki ühelt poolt oli tegu tavalise USB-A liidesega, siis teises otsas oli mingi spets magnetühendus. Sellised nö erikaablid mulle eriti ei meeldi, sest kui see kaduma või katki läheb, siis on jama majas. Samuti on üsna ebamäärane selle kaabli pikkus – mitte lühike aga mitte ka pikk.

Xiaomi Smart Band 7 Pro

 

Kasutajaliides & Mi Health äpp

Selles peatükis tuleb tegelikult eraldi rääkida nii kella kasutajaliidesest kui ka telefoni tarkvarast ning alustame esiteks kella enda omast.

Kasutajaliidese juures on oluline see, et seal oleks kõik, mis vaja, aga mitte rohkem kui vaja ja see peaks olema piisavalt intuitiivne. Smart Band 7 Pro puhul olid mul vastakad tunded seoses just selle kasutajaliidesega.

Ma ei saa öelda, et seal midagi puudu oleks, aga mind häiris see, et ma ei saanud muuta näiteks spordialade järjekorda st kui mul on vaja midagi, mis avaekraanile ei mahu, siis ma pean asuma skrollima, mis on üsna tüütu. Ja nii iga asjaga. Kui ma saaksin erinevate sätete järjekorda muuta, siis oleks kõik lihtsalt suurepärane, sest põhimõtteliselt puudu ei ole sealt midagi, mida keskmisel harrastusportlasel vaja võiks minna.

Xiaomi Smart Band 7 Pro

Ühe plussina võiks siiski esile tuua, et eraldi oli rakenduste avalehele paigutatud stardinupp jooksmise/kõndimise tarvis, mis mõlemad on ilmselt kõige populaarsemad spordialad maailmas.

Lisaks oli kasutajaliides ka laisavõitu st kõik ei liikunud seal põrmugi sama sujuvalt kui mul Apple Watch Series 5 puhul. Viivitus võis kesta kasvõi sekundi murdosa, aga kui sa oled Apple’i sujuvusega harjunud, siis sa märkad seda. Kui aga Apple Watch pole sind rikkunud, siis on kõik korras ja kõik tundub esmaklassiline. Võib-olla tänu sellele viivitamisele tundus kogu kella tegevus kergelt puine.

Kindlasti on kasutajaliidese puhul oluline roll ka graafilisel küljel ja ka siin tundus Xiaomi pigem lati alt läbi minevat. Näiteks kella sihverplaatidest kõige viisakam oligi pandud kella karbile, vähemalt neist, mis kellaga kaasa tulid. Ilmselt saab raha eest endale netist mõne viisakamagi alla tirida, aga mina sellega tegelema ei hakanud. Samuti oli põhitekst (mitte pealkirjad) kellal pisut pisike ja tuhm, Xiaomi võiks siin Apple’ilt mõned koolitunnid võtta.

Telefoni tarkvara ehk siis Mi Health rakendus oli selline tugev harju keskmine – mitte midagi vapustavat ega samas ka ebameeldiva ehk mitte kuhugi ei ole küünt taha ajada ja virisema asuda.

Xiaomi Smart Band 7 Pro

Võib-olla oleks eristuv ja huvitav võimalus kellegagi võistlema hakata st kellegagi oma sõpradest. Paraku ma antud teemasse sedavõrd ei süvenenud, et teada saada, kas ka teisel võistlejal peaks siis samasugune Xiaomi aktiivsusmonitor olema…kahtlustan, et ilmselt peaks (või siis vähemalt sama äpiga toimiv mudel).   

 

Xiaomi Smart Band 7 Pro kasutamine

Ka siin tekkis minus vastakaid tundeid, aga alustame positiivsest ehk esimese hea asjana torkab silma korralik ja ere ekraan, mida pole raske lugeda ka päikesevalguses.

Teiseks on kellal meeldivalt mahukas aku – eriti kui võrrelda seda mu Apple Watchiga. See muutis võimalikuks näiteks unekvaliteedi kontrolli, sest tavaliselt võtan ma Apple’i ajanäitaja ööseks käelt, et see laadima panna ja nii see unekvaliteet jälle kontrollimata jääb. See kellakese võib vabalt kasvõi nädalaks käe peale ununeda ilma vähimategi probleemideta.

Tore oli ka see, et kui hoolikalt see aktiivsusmonitor tervist jälgis ja kui pulss kiireks kippus minema, siis selle kohta ka kohe hoiatas. Samuti oli tore, et jälgimise all olid ka verehapnik ja uni.

Xiaomi Smart Band 7 Pro

Samas oli jälle nii, et mingeid asju kell jälgis, aga mingeid mõõtmisi tuli ise aktiveerida. Segased lood olid ka andmete sünkroniseerimisega kella ja telefoni vahel, sest kord toimus see ise ja vahel tuli selleks ise mingitele nuppudele vajutada. Ehk oleks pikema kasutusperioodi vältel selgunud või tekkinud mingi rutiin, aga esialgu jäi kogemus üsna eklektiliseks.

Üsnagi veidraid tulemusi pakkus näiteks automaatne sammulugeja – päeva lõpuks vaid 15 minutit liikumist ja alla 500 sammu on ikka naeruväärne. Kohati olid veidrad ka unekontrolli andmed, mis pakkusid konkreetselt valesid tulemusi. Et kell polnud minu isikliku käe peal ja testperioodi pikkus oli piiratud, siis mingeid põhjapanevamaid järeldusi mul polnud võimalik teha. Igatahes hoiatan, et apsakaid võib seal vähemalt esialgu ette tulla.

Meeldiv veel allways on-ekraani minimalism, sest midagi sellist oleks ka Apple’i kellad võinud juba ammu pakkuda. Ekraanil ei peagi ju kogu aeg kõik viled-kellad särama, piisab, kui tead enamvähem täpselt kellaaaega.

Xiaomi Smart Band 7 Pro

Ja siin jälle tilk tõrva – kui panna ekraan aktiveeruma käe tõstmise peale nagu algselt enamuse nutikelladega on olnud, siis mitte alati ei avanenud ekraan esimese käetõstmise peale ja see on küll 2022. aastal kurjast. Samas oli avanenud ekraan jälle piisavalt atraktiivne ning tõmbas naise koorikaaslaste seas ohtralt tähelepanu. Mõistagi oli see ekraan maksimaalselt värviline ja suurte numbritega.

Tegelikult oli selle kellaga seotud ka väike salapära. Nimelt otsustas see hakata igal hommikul kell kaheksa meid äratama. Kuigi ma otsisin läbi kõik võimalikud sätted nii Mi Healthil kui ka kellal, siis ei leidnud ma ühtegi sätestatud alarmi. Kui ma sellest sõbrale kurtsin, siis mainis ta, et ühel tema Xiaomi vidinal olevat olnud sama häda ja sellele isegi mingi lahendus olevat. Paraku ta minuga seda saladust ei jaganud ning nii jätkas kell süüdimatult päevast-päeva meie äratamist täiesti sobimatult vara.

 

Kokkuvõtteks

Xiaomi Smart Band 7 Pro oli arvustamiseks üsna kõva pähkel, kes oma häid omadusi kohe esimesel hetkel ei avanud, vaid sundis endaga tegelema. Seepärast ilmselt sobib ta rohkem neile inimestele, kellele meeldib oma vidinatega nokitseda. Neile, kes ei ole oma elu veel täielikult usaldanud kavalate algoritmide hoolde, vaid eelistavad ise otsustada, mis ja kuidas.

See kell on heaks valikuks ka spordifanaatikule, kes oma harrastust ehk kraadi võrra tõsisemalt võtab. Boonusena on siin teised arvustajad esile toonud seadmel GPS-i olemasolu, mis väidetavalt pole kuigi levinud. Nii saab sporti tehes telefoni koju jätta ja marsruudi jälgimise eest hoolitseb juba kellake.

Xiaomi Smart Band 7 Pro

Kolmandaks sobib see seade suurepäraselt esimeseks nutikellaks tänu oma universaalsusele. See hoiab silma peal tervisel, aitab mõõta sportlikke tulemusi, lubab kontrollida telefonis olevat meediat st muusikat, edastab telefoni saabuvaid teavitusi ning lubab pilku peal hoida päevaplaanil.

Ehkki saadaval on kindlasti ka soodsamaid nutikell-aktiivsusmonitor sümbioose, siis minu arvates on siiski selle seadme hind kindlasti üheks argumendiks just Smart Band 7 Pro kasuks otsustamisel.