Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 28. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

1 kommentaar

Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tahvelarvuti :: Digitest

Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 tahvelarvuti
Erki Oras

Tahvelarvuti karpi avades tundub, et tegu on järjekordse nimetu sõduriga Prestigio tahvelarvutite armees. Lähemal vaatlusel aga selgub, et tegu pole siiski tavalise reamehega, vaid pagunitel on hoomata ka kuppe. Kapteni, võib olla isegi koloneli omi. Vähemalt Prestigio enda ridades.

Jättes aga militaarsed võrdlused kõrvale, siis võib öelda, et Multipad 4 Quantumi näol on tegu ülemusega. Kui eelmine Prestigio nutitahvel, mida ma arvustasin – Prestigio Pro Duo Multipad 7.0 – oli selline projektijuhi tüüpi tegelane, siis Multipad 4 Quantum on direktor, soliidne ja kõhukas isand. Isand pole aga oma positsiooni saavutanud raske rusika või mõjukate tuttavate abil, vaid oma isikuomadusi kasutades. Aga eks saagem siis tuttavaks.

 

Pakend ja sisu

prestigio-multipad-4-quantum-7.85-2

 

Soliidse musta karbi sees on soliidne must kunstnahast tasku, mille sees soliidne must tahvelarvuti. Soliidne nahktasku on omakorda soliidse punase voodri ja punaste õmblustega. Soliidsete õmblustega mõistagi. Hoolimata sellest, et tegu on kunstnahaga, on ümbrist mõnus näpuvahel hoida. Pisut küsitava väärtusega luksusmaiku lisab ümbrisel särav punane emailitud metalllogo.

Lisaks tahvlile ja ümbrisele on pakendis mõistagi laadija. Mis on muuseas ka sedavõrd soliidne, et seda saab kasutada ka seal, kus meie tavalise eurootsikuga laadija jänni jääb. Nagu näiteks Ameerikas või Inglismaal. Seega selgelt maailmarändurist ülemale, sest kes see alluvat ikka piiri taha laseb. . Laadija on tegelikult küll ainult üks, vahetatavad on vaid otsikud, kuid vaieldamatult on Prestigio siin ära teeninud väikese plusspunkti. Laadija lisaväärtust tõstab veel see, et kaabliks on sellel tavaline USB-kaabel, mille abil saab siis tahvlit ka arvutiga ühendada või lihtsalt laadida. Võrreldes tahvli endaga on laadija koostekvaliteet tipa odavamat sorti, aga tegelikult pole see eriti märkimisväärne.

 

prestigio-multipad-4-quantum-7.85-1

 

Tahvel

prestigio-multipad-4-quantum-7.85-7
prestigio-multipad-4-quantum-7.85-6

Quantum ise jätab tänu oma laiemale ekraanile ka kõhukama mulje kui Multipad 2 Pro Duo (vaata Multipad Pro Duo ülevaadet siinsmas Digitestis), kuid see on petlik. Ühevõrra matsakad on mõlema, Pro Duo lihtsalt terakene kiitsakam so kitsam. Sarnaselt Pro Duo’le ei taha ka Quantum oma turvalisest kunstnahast pesast kuigi hea meelega väljuda, mistõttu tuleb olla veidi karmikäelisem ning rakendada toorest jõudu. Suure tõenäosusega hakkab see protsess aja jooksul toimuma siiski suhteliselt libedalt.

Kui siiani võrdlesin Quantumit Pro Duo’ga, siis ootamatu mõttesähvatuse ajel võrdlen seda ka iPad miniga ja kohe tekib ka kirgastumine. Tundub, et soliidne ’ülemus’ peaks ilmselt olema säästumõrtsuk iPadi minivariandile, sest nii mõõtudelt, kui oma ülesehituselt on Multipad 4 Quantum 7.85 praktiliselt identne ’miniõunaga’. Peaaegu siis. Mitte täiesti. Praktiliselt samad on mõõdud, kui silmad kinni pigistada Quantumi kerge ’kõhukuse’ ees.  Et siis paksem on see Quantum. Samadel kohtadel asuvad mõlemal esi- ja tagakaamerad, kõrvaklapisisend, augud kaabliga ühendamiseks, sarnased on ka ekraanid – kitsamad külgservad, laiemad üla- ka alaosad. Quantumi suhteliselt suuremõõtmelised kõlarid asuvad tagaküljel nagu ka Pro Duo’l. iPad minil on need alumises servas. Quantumi lülitusnupp asub helinuppude kõrval paremas servas, mitte ülemises servas nagu minil.

Erinevalt iPad minist on Quantumi ülemine serv üle külvatud erinevate..eee…jubinatega. Kisaks kõrvaklapiväljundile on seal ka pesa HDMI ühenduse ja mälukaarti tarvis. Prestigio konstruktorite veidra kiiksu tõttu on ülaservas maandunud ka mikrofon. 12 punkti sellele, kes oskab lahti seletada, miks on mikrofoni vaja just tahvelarvuti ülaservas.

Erinevaid numbreid ja muid õpetlike fakte Multipad 4 Quantum 7.85 kohta võivad soovijad leida siit.

 

Kasutamine

prestigio-multipad-4-quantum-7.85-5

 

Sissejuhatuseks võiks öelda, et suurus on väga õige. See tähendab, et pigem on parem kopeerida häid, kui halbu asju ja iPad mini menu on tõestanud, et tegu on hea ja väärt asjaga. Mittekopeerimine seevastu häid tulemusi ei anna. See, et sisse-välja-nupp on viidud helinuppude kõrvale meenutab veidi šovinistlikku naisteteemalist nalja, milles kurdetakse, et snäkibaar ja käimla on liiga lähestikku. Nii lülitangi kiiruga heli reguleerimise asemel välja ekraani, lastes kõlaritel rahumeeles edasi röökida. Ehk on siin süüdi minu kohmakad töömehesõrmed või lihtsalt vähene kogemus, ei oska esialgu öelda. Taaskord tuleb loota, et see aja jooksul muutub st paraneb. Sellest viimasest lausest ei maksa siiski välja lugeda nagu oleks mul plaan oma kasutuskogemust Quantum 7.85-ga mingil moel pikendada. Tänan, aga siiski tänan. iPad mini rahuldab esialgu minu vähenõudlikke vajadusi piisavalt.

Mis aga eelmainitud helisse puutub, siis sedavõrd väikese tahvli kohta üllatavalt suured kõlarid tekitasid minus teatavaid ootuseid. Paraku purustas reaalsus need ootused piisavalt kiiresti. Heli oli hoopis üllatavalt vaikne. Aga vähemalt ei plärisenud see isegi maksimaalse helivaljuse juures kõrvuriivavalt, kuigi loomult oli heli pigem terav kui tuhm. Samuti tekkis näiteks juutuubist muusikat kuulates soov keerata tagakülg, kus on paigutatud kõlarid, enda poole parema kuulamiskogemuse saavutamiseks. Filmide või muu audiovisuaalse loomingu vaatamisel kuluksid ilmselt ära mõned välised lisakõlarid.

Filmide vaatamiseks tuleks pigem eelistada ka Prestigio Pro Duo’t ehk siis seda nö ’projektijuhti’, mille ekraan (IPS, 1280×800) annab silmad ette Quantumi omale (IPS, 1024×768). See muudab minusuguse võhiku jaoks arusaamatuks, kuidas Prestigio Quantumi karbil reklaamib Full HD-d. Samas tunduvad värvid Quantumi ekraanil kraadivõrra erksamad, kuid mingeid reaalseid näiteid ma siin kahjuks tuua ei oska. Seega on vahe pelgalt tunnetuslik.

Segaseid tundeid tekitab ka Prestigio e-raamatute lugeja. Kuigi see on osaliselt eesti keelde tõlgitud, mis iseenesest on ju tore, siis esimese asjana tunnen eestlaslikku kahjurõõmu lugedes ühte alajaotust „Raamatupooed“.  Kui Pro Duo tuli juba eellaetud tasuta raamatutega, siis Quantumiga peab neid alles alla hakkama laadima ning selleks soovib ta registreerimist, meiliaadressi jms, mida ma talle kuidagi ei raatsi anda. Nii jääavad lugemata ka raamatud. Seega soovitan taas leida endale lugemiseks Google Play’st mõni mõistlikum rakendus kui Prestigio enda oma. Soliidse isandana aga pole vast Prestigio Multipad 4 Quantum 7.85 lugemiseks mõeldudki, selleks on ju Multipad 2 Pro Duo tüüpi ’alluvad’.

prestigio-multipad-4-quantum-7.85-8

 

Miks maksab Quantum ligi 50 eurot rohkem kui Pro Duo? Eks ikka musklite pärast. Kuigi ma ise küll stopperiga aegasid ei võrrelnud, aga asjad lihtsalt läksid Quantumiga sujuvamalt. Jõumees juurikas.

prestigio-multipad-4-quantum-7.85-9

prestigio-multipad-4-quantum-7.85-10

Tahvliga pildistatud fotod on tegelikult nii jubedad, et ka näidispilte keeldun ma siia ülesriputamast. Ärge mitte isegi proovige.

prestigio-multipad-4-quantum-7.85-12

prestigio-multipad-4-quantum-7.85-13

Eelkirjutatut lugedes võib tekkida küsimus, et miks siis küll on Quantum 7.85 Prestigio tahvelarvutite  hierarhias kõrgemal positsioonil kui Pro Duo? Miks maksab Quantum ligi 50 eurot rohkem kui Pro Duo? Eks ikka musklite pärast. Pro Duo kahetuumaline 1,5 GHz ARM Cortex A9 protsessor pole võrdne vastane Quantumi 1,6 GHZ neljatuumalisele protsessorile ning seda on kasutuses märgata. Vahel rohkem, vahel vähem, kuid siiski tuntavalt. Kuigi ma ise küll stopperiga aegasid ei võrrelnud, aga asjad lihtsalt läksid Quantumiga sujuvamalt. Mitte küll nexuslikult sujuvalt, kuid piisavalt, et võrreldes teiste Prestigio tahvelarvutitega muljet avaldada. Jõumees juurikas. Suurenenud jõudlusega kaasneb paraku ka suurenenud ’nälg’. Quantumi 4700 mAh aku tühjenes kärmesti ja täeilikult ka peale mõnepäevast unerežiimi, samas kui Pro Duo, mida olin laadinud enne Quantumit püsis veel päris heas vormis. Suurem energiakulu oli loomulikult märgatav ka tahvli kasutamisel.  Eks kellele on palju antud, see ka nõuab palju.

Kõige viimasena võiks siin arvustuses rääkida kõnealuse tahvelarvuti kaameratest. Kuigi ise ma seda tegevust eriti arukaks ei pea, siis on tahvlitega pildistamine üha kasvavam trend kogu maailmas. Tundub,et Prestigio jagab siin pigem minu arvamust, sest kõik tema tahvelarvutite kaameraid võib iseloomustada ühe sõnaga – kohutavad. Ikka kohe päris jubedad kohe. Sellised kaamerad on parim vahend võõrutada tibisid ja nende meessoost vasteid oma tahvelarvutiga ’fotograafi’ mängima. Prestigio tahvelarvutit võib pildistamiseks soovitada ehk pimedate ühingu liikmetele, et saadav tulemus kasutajat minimaalselt traumeeriks. Niiet unustage ära. Ja igaks juhuks kleepige kaamerad mingi läbipaistmatu kleeplindiga üle, et kogemattagi  pildistama ei kipuks. Tuttavatele võite aga öelda, et ei soovi, et NSA teid läbi kaamerate jälgiks. Pildid on tegelikult nii jubedad, et ka näidispilte keeldun ma siia ülesriputamast. Ärge mitte isegi proovige. Isegi mu mitte eriti nutikas SonyEricsson K800 telefon tegi ilusamaid ja paremaid pilte. Fuihh, ma ütlen.

 

Kokkuvõtteks

prestigio-multipad-4-quantum-7.85-11

Üldiselt jagunevad vähemalt minu jaoks Androidiga tahvelarvutid kaheks: Nexus 7 ja teised. Teise asjana võiks taas meenutada geniaalset viiuladajat Yehudi Menuhhinit, kelle käest küsiti tollase nõukogude esiviiuldaja David Oistrahhi kohta. „David on vaieldamatult teine viiul maailmas,“ vastas Menuhhin „aga neid esimesi, neid on niiii palju!“.

Prestigio Multipad 4 Quantum 7.85 on soliidne tahvelarvuti soliidsetele härradele. Sellistele härradele, kes väga tehnikasse ei süvene, sellega ei tegele. Sest neil on teha midagi palju olulisemat, teha midagi palju tähtsamat. See on tahvel neile, kes ei taha või ei viitsi tungida tahvlimaailma detailidesse, vaid ootavad, et need lihtsalt töötaksid.

Olemata aga ise soliidne härra, siis tänu mõningatele loogilistele pisiasjadele eelistaksin neist kahest pigem ’projektijuhi’ mõõtu tahvelarvutit Prestigio Multipad 2 Pro Duo 7.0. Rõhutan siin muidugi sõnapaari ’neist kahest’.

 Prestigio Multipad 4 Quantum 7.85 Photopointis: 169.00€

Kõik Prestigio tahvelarvutid Photopointis