Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 27. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

Kommentaare pole

iPhone 12 Pro Max – Apple’i paremuselt teine telefon :: Digitest

iPhone 12 Pro Max – Apple’i paremuselt teine telefon
Erki Oras

Kõige parem, lihtsam ja tõesem on arvustada midagi, mida sa kasutad ise igapäevaselt, mitte vaid lühikese või pikema testperioodi vältel nagu tavaliselt.

Minu igapäevaseks telefoniks juba mitmendat kuud on Apple iPhone 12 Pro Max ja allpool tulebki juttu antud nutitelefoni hüvedest. Sest nõrkuseid on mul lihtsalt üsna keeruline välja tuua. Aga kõigest järgemööda.

 

Välimus

Apple on aegade algusest pannud rõhku asjade sh ka tarkvara disainile ja see on talle heas mõttes kätte maksnud. Inimestele meeldivad kaunid ja intuitiivsed asjad ning see igatsus ilu järele on viinud Apple’i maailma kõige kallima/hinnatuma firma positsioonile.

Heaks näiteks on siin ka uus iPhone 12, iPhone 12 Pro ja iPhone 12 Pro Max – viimast eristab tavalisest 12 Pro mudelist, vaid suurus.

Apple iPhone 12 Pro Max

Kõrvuti Apple iPhone 12 Pro Max (vasakul) ja iPhone 12 (paremal).

Oma viimase mudeliseeria disainis on Apple astunud otsekui sammu tagasi ja võtnud kasutusele kujunduse, mida ta viimati kasutas iPhone 5S-i juures. Kujunduse, mida mina juba mõnda aega vaikselt taga igatsesin, sest ümarad servad võivad küll väga edevad välja näha, kuid minule on väga meelt mööda iPhone 12 Pro Maxi külgede kandiline minimalism.

Siin pole asi ainult esteetikas, vaid ka funktsionaalsuses – kandiliste servadega telefoni on palju kindlam käes hoida, olgu siis rääkimiseks või pildistamiseks. Libisemisvõimalus on praktiliselt likvideeritud ja see on hea. Varasemate lutsukaladega varitses mind pidevalt ja täiest õigustatult oht, et need sõrmede vahelt minema lipsavad – eriti veel kui käed näiteks märjad juhtusid olema.

Minimalistlik, kuid läbimõeldud on ka uue mudeli värvivalik. Pro-versioonid on saadaval 4 erinevas värvitoonis – Pacific Blue ehk tumesinine, grafiidikarva, kuldne ja hõbedane. Kahjuks kadus ajalukku iPhone 11 Pro juures populaarsust võitnud samblaroheline toon, mille Apple asendaski uue hiti – sinise – värvitooniga. 

Apple iPhone 12 Pro max

Kindlasti on välimuse juures oluline asi ka telefoni suurus. iPhone’i Max-mudelid on ikka olnud pigem kahekäetelefonid ehkki viimaste mudelite puhul on ka ühe käega kasutamine pisut mugavamaks muutunud tänu ekraani üldpinna suurenemisele telefoni suurusega võrreldes.

 

Aku

Kui aus olla, siis olen ma igasuguseid jutte iseõppivatest akudest pidanud pigem mingiks tehnoloogiliseks muinasjutuks – kuni ma ise nende tõepärarasuses veenduda võisin. See tähendab, et esimestel nädalalatel tundus mulle iPhone 12 Pro Max’i aku üsna keskpärane või isegi alla selle, aga umbes kuu aja möödudes muutus aku mingil salapärasel põhjusel üha vastupidavamaks.

Mina ise sellele mingit muud põhjust ei suutnud leida peale selle, et Apple’i nutikad algoritmid jälgisid minu telefonikasutust sh ka laadimistsükleid ning kohandasid ennast aja jooksul optimaalseima režiimi peale.

Apple iPhone 12 Pro Max

Minu kasutuse juures peab telefon vabalt vastu vähemalt kaks päeva, kuigi olen sealjuures päris keskpärane sotsiaalmeedia kasutaja, samuti kuulan palju muusikat ringi liikudes ja olen üsna usin pildistaja.

 

Kaamera

Kaamera on tänaselpäeval ilmselt üheks kõige olulisemaks faktoriks uue telefoni valikul peale brändieelistuse. Kuna minu jaoks on brändieelistus juba õige pikka aega üsna selge, siis püüangi alati valida parima kaameraga iPhone mudeli ning iPhone 12 Pro Max’il on siin väikesed eelised isegi tavalise iPhone 12 Pro ees. Nimelt veidi suurem sensor lubab kaameral paremini ja kiiremini tegutseda hämaras ning ka zoom on Max mudelil suurem – 2,5 kordne suurendus vs tavalise Pro 2-kordne suurendus.

Apple iPhone 12 Pro Max

Tuleb tunnistada, et piltide õnnestumisprotsent on vähemalt minu jaoks paranenud drastiliselt isegi võrreldes iPhone 11 Pro Max’iga. Paremad pildid tulevad nii tavalise kui ka lainurkobjektiiviga, mida ma olen üsna usinalt kasutama hakanud võrreldes oma eelmise telefoniga (11 Pro Max).

Ainuke antud telefonikaamera pluss, mida ma pole senini veel kasutusele võtnud on ProRaw-failiformaat, mis annab küll piltide töötluseks suuremad võimalused, kuid keskmiselt 25 megabaidine failisuurus hoiab mind tagasi, sest pildistada meeldib mulle palju ja nii võib varsti ka mu 256Gb-sest mälust väheks jääda.

Ehkki uue tipptelefoni kaamera paljukiidetud Lidar-sensor pakub võimalusi ka liitreaalsuse kasutamiseks, siis ühtegi asjalikku või kasulikku rakendust mul telefoni senise kasutusaja jooksul leida pole õnnestunud.

 

Ekraan

Ekraan on paljude arvates iPhone’i üheks nõrgemaks küljeks ja seda mitte selle kvaliteedi või suuruse pärast. iPhone nutitelefonide ekraanide kõige nõrgemaks kohaks on hoopis värskendussagedus. Kui konkurendid Androidi-maailmast kelgivad juba ammu nii 90, 120 või isegi 140 Hz-ise värskendussagedusega, siis Apple istub endiselt tuima näoga 60 Hz juures – mis siis, et tegu on ülihea OLED-ekraaniga. Samas pole ühelgi kasutajal põhjust viriseda iPhone’i ekraani tuimuse või ebasujuva käitumise pärast, sest nii videod kui mängud kulgevad täiesti sujuvalt ilma, et isegi nõudlikum kasutaja virisema peaks.

Apple iPhone 12 Pro Max

Väikese miinusena oma iPhone 12 Pro Max’i kohta võin välja tuua selle, et tänu sellele on minu iPad mini 4 jäänud üsna nukralt öökapile lesima ning kasutan seda vaid üsna spetsiifiliste rakendustega, mitte regulaarseks meediasirvimiseks nagu varasemalt. Miks nii? Sest 12 Pro Max’i ekraan hakkab juba üsna edukalt lähenema selle suurusele ehk 6,7-tollist polegi 7,9-tollini eriti pikk maa minna.

 

Kasutamine

Pealkirjas väitsin, et iPhone 12 Pro Max on Apple nutitelefonide perekonna paremuselt teine telefon. Kindlasti tekkis paljudel küsimus, et mis see kõige parem iPhone ikkagi on? Ütlen ausalt, et minu arvates on Apple’i parimaks ja revolutsioonilisemaks telefoniks olnud iPhone X. See pakkus täiesti uut ja intuitiivset kasutuskogemust, mis mõjusid sedavõrd positiivselt, et esimest korda oli mul isegi kahju oma telefoni uue mudeli vastu vahetada (iPhone Xs ja Xr jäid seetõttu minu poolt isegi järele proovimata). Lisaks oli iPhone X-i plussiks ka see, et puudus segadust tekitav erinevate mudeliversioonide valik.

Apple iPhone X

Meenutus ajaloost: Apple iPhone X

Ehkki Apple iPhone 11 Pro Max oli ka väga hea telefon, siis mingit emotsionaalset sidet mul sellega ei tekkinud, aga iPhone 12 Pro Max on juba teine tera. Seda eeskätt tänu oma disainile ning ka kaamerale. Just tänu sellele kandilisele kujule näpin ma telefoni ehk tihemini kui varem ja näppimise all ma ei pea isegi silmas kasutamist, vaid lihtsalt näppude vahel veeretamist.

Seda on mõnus käes hoida ja raske käest ära panna.

Samamoodi on lugu kaameraga, mis lausa meelitab mind pildistama ja otsima midagi, mida pildistada. Eks siin on muidugi oma osa ka Eestis hetkel valitseval karantiinil, mis soodustab üksildasi jalutuskäike vabas õhus ning olukorda, kus mõistus lihtsalt otsib mingit tegevust. Olgu siis kasvõi loomingulist.

Mis aga puutub erinevate rakenduste, mängude ja muu kasutamist, siis siin on kommentaarid liigsed. Hakata nende käitumise üle arutama oleks umbes sama hea, kui arutleda tänapäeva tipptelefonide kõnekvaliteedi üle. Ainuke põhjus siin sõna võtta oleks siis, kui telefoni kasutamisel ilmneksid mingid probleemid, kuid vähemalt iPhone 12 Pro Maxi puhul pole ma ühegi anomaaliaga kokku puutunud. “It just works”, nagu ütleks Steve Jobs.

Ahjaa, üks nõrkus mul siiski meelde tuli. Kui ma telefoni paremas käes hoides telefoniga rääkides lasin telefoni alumisel serval toetuda väikesele sõrmele, siis tihti kattis see ära mikrofoni ning kõne muutus äärmiselt summutatuks. Seega tasub silmas pidada, et selle telefoniga helistades ei tasu katta selle alumist vasakut nurka.

 

Kokkuvõtteks

Apple iPhone 12 Pro Max saab minu kõige kuumemate soovituste osaliseks. Ehkki ta on minu arvates paremuselt alles teine Apple’i telefoni, siis on sellel mitmeid tehnilisi täiendusi, mis ületavad märgatavalt kõige parema telefoni pisut aegunud võimalusi – näiteks suurepärane aku ja kaamera, mis lausa kutsub pildistama. 

Apple iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 Pro Max on suurepärane telefon inimestele, kes suudavad ja tahavad kvaliteeti hinnata ning kellel on selle kvaliteedi jaoks ka piisavalt raha.