Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 29. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

Kommentaare pole

Google Chromecast 4K koos Google TV-ga – sinu televiisor steroididel

Google Chromecast 4K koos Google TV-ga – sinu televiisor steroididel
Erki Oras

Dopingut peetakse üldiselt halvaks või isegi väga halvaks asjaks. Ometi on sellel üks hea omadus – see näitab dopingukasutaja potentsiaalseid võimeid.

Google Chromecast 4K + Google TV on tegelikult dopingust palju parem, sest erinevalt dopingust ei mõjuta see kasutaja st televiisori tervist ning teiseks on see seadusega täiesti lubatud.

Etteruttavalt võin öelda, et see on üks paremaid seaduslikult lubatud asju, mida teha püksid jalas. Tegelikult on Chromecast koos Google TV-ga sedavõrd hea, et sellest võiks kirjutada kasvõi raamatu. Mina aga panen end proovile ja püüan oma kogemuse välja valada siia ülevaatesse.

 

Välimus

Google Chromecast koos Google TV-ga on vist umbes neljas Chromecasti põlvkond. Kunagisest litrisuurusest mustast kettast on evolutsiooni tulemusena saanud ebamäärase, kuid sümmeetrilise valge lutsukivi kujuline vidin, mille ühest küljest väljub lühike HDMI-kaabli jupp ja teisest küljest USB-C ühendusega laadimisjuhe (mis on teisaldatav). Tegelikult on muidugi üsna kama, milline Chromecast välja näeb, sest suure tõenäosusega jääb ta kogu oma karjääri jooksul varjatuks teleriekraani taha.

Google Chromecast 4K (Google TV)

Lisaks tuleb kõige uuema Chromecast meediapleieriga kaasa ka laadimisadapter ja pult. Pult on märksa isikupärasema välimusega, kui Chromecast ise, moodustades meeldiva sünergia funktsionaalsuse ja minimalismi vahel.

Google Chromecast 4K (Google TV)

Ainus, mis minus pisut muret tekitab, on puldi suurus, mis on umbes pool Telia tavapuldi pikkusest. Tegelikult on see Apple TV puldiga sama pikk, kuid ainult pea kolm korda tüsedam.  Arvestades seda, kui kergesti juba Telia pult majapidamises kaduma kipub, siis peaksin ilmselt Chromecasti puldi varustama nt Apple AirTag vidinaga. Mulle meeldib, et kogu komplekt on ühtlast matti valget värvi, mis eristab pulti klassikalistest mustadest telekapultidest ning ka Apple TV puldi hõbedast värvitoonist.

Google Chromecast 4K (Google TV)

 

Google Chromecast kasutamine

Hoolimata oma suht minimalistlikust välimusest pole selle paigaldamine ja kasutamise algus nii lihtne nagu Google ise väidab – “ane see televiisorile taha ja hakka vaatama”. Tegelikkuses tuleb Chromecast 4K häälestamisel läbida mitu etappi. Tõsi küll, seal pole midagi keerulist, lihtsalt peab varuma kannatlikkust. Kannatlikkus on voorus ja see saab lõpuks heldesti tasutud.

Google Chromecast 4K (Google TV)

Chromecast 4K koos Google TV-ga on õnnistuseks inimesele, kes tarbib meediat keskmisest pisut rohkem. Netflix, YouTube, Spotify, Tidal, Amazon Prime, Apple TV, Plex ja veel kümneid ja sadu erinevaid meediakanaleid filmide ja muusika tarbimiseks – valik on sama avar nagu Google Play poe valik. Muidugi võib seda kasutada vaid näiteks tasuta YouTube’i vaatamiseks, kuid minu arvates oleks see lihtsalt rumal.

Nutitelerite omanikud võivad nüüd öelda, et ma näen oma televiisorist juba nagunii YouTube’i ja Netflixi, milleks mulle Chromecast. Nagu öeldud, siis esiteks valik on meeletu ja teiseks on kõik rakendused maru mugavalt toodud kokku ühele lehele ning nende vahel liikumine on Chromecasti abil mugavam, kui näiteks tippklassi Samsungi telekates. Võin seda kinnitada omadest kogemustest – pärast Chromecasti paigaldamist tundub mu teleka kasutajaliides aeglane ja kohmakas.

Google Chromecast 4K (Google TV)

Kolmandaks pole Chromecast põrmugi mitte ainult TV ja filmid, vaid ka muusika ja isegi visuaalne kunst. Mulle väga meeldib Chromecasti nn Ambient-režiim, kus teleri ekraanile saab tuua kas kasutaja Google Drive’il olevad fotod või siis professionaalsete fotograafide looming nt Getty pildipangast ja mujalt.

Kui sisselülitatud televiisor nõuab tavaliselt kogu meie tähelepanu, väljalülitatud telekas aga on suur ja ilmetu tume larakas, siis Ambient teeb sellest interaktiivse kujunduselemendi – paned televiisoris tööle mõne oma muusika voogesitusrakenduse ning aktiveerid Ambient-režiimi – nii saab televiisori ees sundimatult suhelda ning vajadusel isegi ekraanil olevatest fotodest jutuainest leida. Samsung on proovinud teha midagi sarnast ka oma televiisorites, kuid kordades väiksemate võimalustega, tänu millele on ka tulemus kahvatu ja elutu.

Ahjaa, Ambient režiimis võib teleriekraanile tuua ka ilmateate nii ei pea kohe minema oma nutitelefoni näppima, kui on vaja teada, mida õueminekuks selga panna või kas ka vihmavari vms kaasa krabada.

Google Chromecast 4K (Google TV)

Olin üsna üllatunud, kui avastasin, et läbi Chromecasti võib kasutada ka Apple TV-d. Peast käis juba läbi mõte, et nüüd võin oma Apple TV karbikesest vabaneda ning televiisoril vabaneb nii ka üks HDMI-pesa, kuid paraku olin ma liialt optimistlik. Kui Netflixi ja YouTube’i esitustele pole mul ühtegi etteheidet, siis Apple TV-d vaadates tekkisid veidrad probleemid võrguühendusega. Esialgu ma sellele fenomenile lahendust ei leidnud, kuid loodetavasti olid need ajutised.

Google Chromecast 4K puldil on spetsiaalne nupp ja mikrofon, et suhelda suuliselt Google’i virtuaalassistendiga, kes on valmis vastama sinu inglisekeelsetele küsimustele, aitab valida filme, TV-sarju ja muusikat või isegi lülitab sisse või välja valgustust. Seda viimast muidugi juhul, kui ta on integreeritud Google Home nutikodu süsteemi koos nutipirnide ja muu juurdekuuluvaga. Seda mugavusteenust ei paku minu teada ükski teine nutiteleviisor.

Google Chromecast 4K (Google TV)

Lisaks pakub Chromecast suurepärast võimalust kanda sinu telefoni või nutitahvli sisu edasi suurele ekraanile.

 

Kokkuvõtteks

Google Chromecast 4K (Google TV) on täis üllatusi ja avastusi – nagu ma loo alguses mainisin, siis võiks sellest tootest kirjutada raamatu. Erinev lisavarustus, aga võib võimalus veelgi avardada. Kui näiteks ühendada Chromecastiga veel erinevate ühendusvõimalustega dokk, siis saab sinna sujuvalt ühendada ka väliseid kõvakettaid, mälupulki või mälukaarte. Tegelikult on YouTube’is saadaval hulgaliselt nippe ja nõkse, kuidas Chromecastist võimalikult palju välja pigistada.

Kui ameerika vanasõna ütleb, et jumal tegi inimesed rikasteks ja vaesteks, siis Samuel Colt tegi nad võrdseks. Google Chromecast teeb sedasama telekatega. Ta ei vaata, kas on tegu targa või rumala televiisoriga – piisab, kui sellel on HDMI-ühendus.

Tegelikult näitab Chromecast meile televisiooni või vähemalt televiisorite homset päeva ning traditsioonilistel telekanalitel seal olulist kohta pole. Kui vanemal põlvkonnal on veel harjumus nende veidrate moodustiste järele, mis meie tänase TV-maastiku moodustavad, siis nooremal põlvkonnal selline moraalne kohustus puudub ning YouTube jt on märksa paindlikumad, põnevamad ning asjakohasemad klassikalistest telekanalitest.

Google Chromecast 4K (Google TV)

Google Chromecast koos Google TV-ga on parim kink, mida sa oma televiisorile (ja ka enda meediatarbimisele) võid teha. See suudab arukamaks teha ka kõige nutikama teleri ning pakkuda väga mitmekülgset meelelahutust pikkadeks aastateks. See võib tekitada sõltuvust ja tegelikult tunnen isegi hetkel siirast soovi kirjutamise asemel minna ja visata diivanile teleka ette ja vaadata, milliseid võimalusi tark vidin veel pakkuda suudab.

Eriti „ohtlikuks“ muudab seadme algajale või edasijõudnud meediasõltlasele Google Chromecast 4K peaaegu naeruväärne hind – sellele lihtsalt puudub praktiline konkurents.

Minu käest saab Google Chromecast igatahes maksimumpunktid ja kuuma ostusoovituse.