Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 28. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

Kommentaare pole

Fujifilm Instax Mini Link 2 on taskusse mahtuv fotoprinter

Fujifilm Instax Mini Link 2 on taskusse mahtuv fotoprinter
Reimo Kariler

Instax Mini Link 2 on nagu nimigi vihjab Fujifilmi populaarset Instax mini formaati kasutav fotoprinter, täpsemalt siis selle kõige uuem versioon.

Esmapilgul tundub, et välimuselt ei erine II generatsioon esimesest, kuid väiksed erinevused siiski on. Esiteks on printeri keskel olev Instaxi logo veidi muutunud ning printerile on külje peale tekkinud lisa LED- tuluke ja peale ka üks nupp. Kuid mida täpsemalt Fujifilmi fotoprinter endast kujutab ning kelle jaoks on selline seade üldse mõeldud – sellest saad allpool lähemalt teada.

 

Välimus

Minu kätte sattunud Instax Mini Link 2 oli „Space blue” ehk tumesinist tooni ning peab mainima, et selline värv mulle sobis – see ei olnud liiga „kriiskav“, vaid pigem minimalistlik ja rahulik. Samas on Fujifilmil antud mudeliseerias olemas ka teised värvilahendused nagu valge ehk „clay white“ ja roosa ehk „soft pink

Fujifilm Instax Mini Link 2

Fujifilm Instax Mini Link 2

Minimalistlik on see taskuprinter ka üleüldiselt, isegi nimes on sees „Mini“, mis viitab kaasaskantavusele ning sellega saab see suurepäraselt hakkama. Häda korral mahub Instax Mini Link 2 ka suuremasse taskusse, kuid näiteks seljakotti või õla -ja käekotti mahtumisel ei ole mingit probleemi, mida toetab ka fakt, et see kaalub kõigest 210g.

 

Fujifilm Instax Mini Link 2 tehnilised andmed

Fujifilm Instax Mini Link 2 kasutab printimiseks laialdaselt levinud Instax mini formaati ehk väljatrükkideks sobiva paberi leidmisega ei tohiks probleeme tekkida. Prinditavate fotode suuruseks on 62 x 46mm – lihtsamalt öeldes on koos raamiga kogu pilt sama suur nagu näiteks pangakaart.

Fujifilm Instax Mini link 2

Telefoniga ühenduse loomiseks on Mini Link 2 varustatud Bluetooth 4.2-ga. Laadimiseks kasutab see fotoprinter micro-usb kaablit, mis 2022. aastal võiks ikkagi olla usb-c, kuid samas on seadmel üsna vastupidav aku.

Fujifilm lubab ühe akutäiega kuni 100 printimiskorda ehk mul ei õnnestunud oma 20 pildiga akut täiesti tühjaks saada, aga akut võtavad ka erinevad lisafunktsioonid “Instax Mini Link” nutirakenduses. Sama app on lisaks Bluetoothile ka oluline telefoni ja printeri omavaheliseks suhtluseks.

 

Esmaseadistus

Niinimetatud esmase seadistamise protsess oli lihtne. Kõige pealt tasub oma nutitelefoni alla laadida „Instax Mini Link“ rakendus (saadaval tasuta nii iOS kui ka Android seadmetele), järgnevalt tuleks sisse lülitada telefoni Bluetooth ning sama teha ka printeri endaga ning viimaks avada varem alla laetud rakendus.

Fujifilm Instax Mini link 2

Edasine oli veelgi kergem – äpist tuleb vaid valida printeri mudel, vastavalt siis kas Link 2 või  Link 1 ning seejärel tunnevad seadmed juba teineteist ära. Järgnevatel ühendamise kordadel tuleb telefonis sisse lülitada, vaid Bluetooth, avada äpp ning ühendus ongi loodud.

Lisaks rakendusele tuleb muidugi printerisse sisse panna ka Instax Mini fotopaber. See on samuti Fujifilmi poolt väga kergeks tehtud, sest tuleb liigutada vaid seadme taga olevat väikest nuppu ning kaas avanedki. Sinna tuleb paigutada Instax mini formaati paberi kassett ning ka see ei ole eriti keeruline, sest nii printeril kui ka kassetil on peal väikesed kollased märkmed, mis peavad omavahel kattuma.

See annab aimu sellest, mis pidi kassett täpsemalt tuleb sisse paigutada. Seejärel tuleb avanenud kaas sulgeda ning printer prindib ise automaatselt välja n-ö testpildi (plastik katte). Pärast neid protseduure ongi Instax Mini Link 2 kasutamiseks valmis!

 

Kasutamine & funktsioonid

Instax Mini link rakendus on erinevaid funktsioone täis ja peab ausalt tõdema, et kuna mul oli testperioodiks 20 paberit, siis ma ei jõudnudki päris kõiki funktsioone avastada, sest paber sai lihtsalt otsa.

Kõige lihtsam on tavaprintimine „Print mode“ (kui printer on vertikaalselt), kus kasutaja valib telefoni galeriist sobiva pildi, vajaduse korral korrigeerib Instaxi rakenduses nt valgust või värvi enne printimist ning vajutab print  – seejärel ongi umbes umbes 15 sekundi pärast pilt käes (paberile ilmumiseks läheb ligikaudu90-sekundit).

Fujifilm Instax Mini link 2

Lisaks äpis olemas ka „Fun mode” (kui printer on horisontaalselt), kus saab lisaks värvile ja valgusele oma fotole peale lisada filtri ja teksti. Lühidalt on see äpp täis väga palju erinevaid võimalusi, millega oma aega sisustada ning fotosid tuunida.

Erinevaid kaunistamisfunktsioone on lõpmata palju ning arvan, et igaüks leiab midagi oma maitsele. Tasub mainida, et “Fun mode” ja “Print mode” nuppe saab kasutada tegelikult olenemata printeri asetusest, kuid rakenduse teema ja värvilahendus muutub olenevalt seadme asendist.

instaxAIR funktsioon

Nüüd aga jõuame peamise funktsioonini, mis eristab Fujifilm Instax Mini Link 2 mudelit oma eelkäijast ja selleks on Instax air feature“. Nimelt on Instax MIni Link 2 mudelil erinevalt Link 1-st küljepeal väike Led tuluke ning peal väike lisanupp, mille olemasolu alguses ei pruugi tähelegi panna, kuid tegelikult täidavad nad koos üsna huvitavat funktsiooni.

Fujifilm Instax Mini link 2

Fujifilm Instax Mini link 2

Nimelt kui valida äpist „instaxair“ siis saab hakata printeriga oma piltidele joonistama. Selleks on kaks moodust – kas joonistades telefoni ekraanile või kasutades selleks printerit. Rakenduse sees olev kaamera vaade läheb tumedamaks, et printeril olev led tuluke paremini näha oleks ning seejärel on vaja vajutada printeri peal olevale nupule ja kaameraväljas kätt liigutada printeriga.

Minu üllatuseks toimis see kõik väga sujuvalt, kuid peab tõdema, et funktsiooni efektiivsuseks on hea, kui ümberringi ei ole teisi tugevaid valguseallikaid, sest rakendusel on muidu raske ära tunda, milline valgus on printeri tuluke ja milline mitte.

Lisaks on printeril ka teisi „huvitavaid“ funktsioone – näiteks saab kasutada printerit pildi tegemisel „instax camera“ režiimis. Selle abil muutub printeri keskel olev nupp justkui pildi nupuks telefonil. Printerit edasi tagasi kallutades saab sisse ja välja zoomida, seega on see kasulik nt grupi pildi tegemisel.

 

Fujifilm Instax Mini Link 2 pildikvaliteet

Sellest taskuprinterist väljuvad fotod on umbes sellised nagu oodata võiks ehk et kaameraga tehtud profifotosid sellega välja ei prindi, aga see ei ole ka seadme mõte. Pigem on see väga hea kaaslane nutitelefoni kaamerale, millega saab tehtud pildi (nt peol olles) kohe hõlpsalt välja printida ja siis nied ka teistele mälestuseks laiali jagada.

Testimise mõttes printisin välja erinevaid pilte, nii värvirikkamaid kui ka vähem värvikaid, et näha, milline on pildikvaliteet läbivalt. Pean mainima, et kõik pildid, mis välja printisin olid ühtlaselt head, küll aga panin tähele, millised värvid meeldivad Link 2 mudelile rohkem ja millised mitte.

Fujifilm Instax Mini link 2

Nagu arvata võis, siis heledate piltidega ja värvidega tuleb olla ettevaatlik, sest need võivad jääda kohati liiga eredad, kuid näiteks sinise ja oranži tooniga sai printer suurepäraselt hakkama ning fotod näevad väga head välja. Printeri rakenduses on ka seadete all, täpsemalt „print mode“ all, ka natural colours või rich toonid evaliku võimlaus, aga väga suurt vahe nende kahe vahel ei ole.

Nagu nimetus ka ütleb, siis rich korral on värvid veidi rohkem esile toodud ja need on erksamad. Mina eelistasin enamus piltide jaoks pigem ikkagi natural mode, sest nagu juba öeldud, siis selliste piltide mõte ei ole suurepärane kvaliteet vaid pigem emotsioon, mis pildi välja printimisel ja sheerimisel tekib.

 

Kokkuvõtteks/kellele mõeldud?

Kõigele eelnevale toetudes ja ise katsetades jõudsin lõpuks järeldusele, et Fujifilm Instax Mini Link 2 sobib kõigile, kes kasutavad oma nutitelefoni pildistamiseks ning soovivad seda kogemust viia järgmisele tasemele.

See on hea kaaslane neile, sest nii saab just tehtud ilusad ja värvilised pildid ka välja printida ja füüsiliselt kätte võtta ning laiali jagada, misläbi on emotsioon piltidest veelgi tugevam. Seega on teatud mõttes see fotoprinter suunatud noortele, kuid ma ei näe probleemi, miks seda ei võiks ka kasutada veidi vanemad inimesed, kes vähegi on nii nutitelefonidega kui rakendustega sinapeal.

Fujifilm Instax Mini Link 2

Pildid on ka täpselt sellises suuruses, et neid saab kuhu iganes panna – rahakoti vahele või telefoni ümbrise taha ning nii püsivad need lähedaste lähedal ja meeles.

Kas sellist lisaseadet läheb ka ilmtingimata vaja ja just sellise hinna eest? Selle jätan ma igaühe enda otsustada, kuid oskan öelda seda, et kui ülalkirjutatu Sind vähegi kõnetas, siis kõike seda ja enamgi veel teeb Instax Mini Link 2 väga hästi ning minu arvates ka üsna mõistliku hinna eest – eriti arvestades, kui palju erinevaid funktsioone peidab endas tasuta olev rakendus.