Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 29. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

Kommentaare pole

Pentax 50mm f/1.8 fiksobjektiiv – lihtsuse võlu :: Digitest

Ei saa just öelda, et Pentax viimasel ajal meid uute objektiividega üle oleks külvanud – üht-teist on muidugi tilkunud, kuid mõne konkurendil on ju sortiment oluliselt laiem. Üks etteheiteid on puudutanud soodsa 50mm universaalobjektiivi puudumist. DA* 55mm jääb paljudele kalliks ning FA 50 erinevad versioonid on juba aastaid tootmisest maas. Selle tühiku täitmiseks sobib uus lihtne ja valgusjõuline Pentax 50mm f/1.8 fiksobjektiiv suurepäraselt.

Selliste metsaandide vastu poleks meil ilmselt kellelgi midagi.

Tehnika

Teeme ühe asja kohe selgeks. Tänapäeval pole ühelgi tuntud tootjal olemas sellist asja nagu optiliselt kehv 50mm objektiiv. Lihtsalt ei ole – on head ja väga head, kehva tegemiseks peab eriliselt pingutama, mis pole aga kellegi huvides. Vahed tulevad välja nö. kellades ja viledes, milleks objektiivi puhul on materjalid, teravustamiskiirus, erilised vääristused ja muud säärased omadused.

Karbist välja võttes jääb kohemaid silma objektiivi moodne välimus, disain sobib kenasti Pentaxi viimase aja peegelkaameratega. Lähemalt uurimata võiks DA 50mm f/1.8 isegi suisa Limited seeriasse liigitada. Koostekvaliteet on tipp-topp, midagi ei logise ja teravustamisrõngas liigub suisa üllatavalt meeldiva sujuvusega.

Madalama klassikuuluvuse reedab esimesena kaal. On üpris selge, et napilt üle 120 grammi kaaluv tegelane koosneb põhiosas plastikust. Analoogselt 35-millimeetrise fookuskaugusega lähisugulasega on eelnimetatud materjalist tehtud isegi kaamera külge kinnituv bajonettliides. Ilmselt oleks metall tugevam, kuid liigselt muretseda pole ka mõtet. See pole mingi nõukaaegse Salvo kelgu plastmass, mis homseks ära kulub või praod sisse viskab.

Ma tean, et paljud pelgavad nii plastikust bajonetti kui kirja Assembled in Vietnam. Asjata. Kõik on korras.

Natuke rohkem käib pinda teravustusskaala puudumine – odav või mitte, kui kallis selle lisamine ikka saanuks olla. Avarõngast ei tasu muidugi ka otsida aga see puudub ju tänapäeval enamikul uutel objektiividel. Teravustamise eest peab hoolt kandma kaamerakeresse sisse ehitatud mootor läbi „vana hea” kruvimehhanismi. Nojah… vaatame asjale positiivselt – kui SDM-mootorit pole, siis ei saa see ka katki minna.

Kuuest viide gruppi koondatud läätsest koosnev optiline skeem tundub olema sama, mida Pentax on kasutanud juba 1970ndate lõpust alates (Pentax M 50mm/1.7). Mul pole isiklikult selle vastu midagi, sest A-seeria 50/1.7 on mul juba ammu olemas ning sellele on üpris raske midagi oluliselt ette heita. Digikaamerale kohandamise käigus on valgusjõud pisut kahanenud, kuid eks see luba jälle paremat pildikvaliteeti, eriti suure ava korral kaadri nurkades.

Pentax 50mm f/1.8 tehnilised andmed:

  • Fookuskaugus: 50mm
  • Korpus: plastikkorpus, ei ole vee- ega tolmukindel
  • Optiline valem: 6 elementi 5 grupis, paljukihiline SMC vääristus
  • Teravustamine: kaamera keres asuva mootoriga, teravustuskäik 180 kraadi,
  • Vähim teravustuskaugus 45cm
  • Avamehhanism: 7 ümardatud lamelliga diafragma, avad f/1.8… f/22
  • Mõõtmed ja kaal: 38.5 x 63 mm, 122 g. Filtrikeere: 52mm
  • Päikesevarjuk: eraldi hangitav, ei kuulu komplekti
  • Hind: 249 eur

Pilt

Tõepoolest, optiliste omaduste osas pole uuele 50mm fookuskaugusega SMC Pentax-DA objektiivile midagi ette heita. Ebateravad alad (nn. bokeh) tunduvad mõnel pildil pisut närvilised, kuid jäävad siiski hea maitse piiresse. Täisava juures on objektiiv natuke pehmevõitu (siiski parem, kui enamik zoome), kuid saavutab f/2.8 ja väiksema avaga suurepärase taseme.

Kõige teravam on kujutis pildistades avadega f/5.6 kuni f/11, sealt edasi tuleb digikaamera puhul mängu juba difraktsioonist tingitud teravuse vähenemine. Korraliku tulemuse saab sellele vaatamata ka vähima, f/22 avaga pildistades.

Sama lilleke jäädvustatuna avadega f/1.8 ja f/2.8. Nagu näete on vahe üpriski märgatav ja nii mõnelgi juhul kulub suur ava marjaks.

Värviedastus on veatu. Kromaatilised moonutused peente kontrastsete detailide servadel jäävad silma vaid kõige suuremate avade puhul ja kaovad sisuliselt f/2.8 kandis. Väike vihje perfektsionistidele – Pentax K-5 kere saab vajadusel ka täisava puhul nende tarkvaralise korrigeerimisega suurepäraselt hakkama.

Avaga f/1.8 pildistades võib märgata kaadri nurkades vähest vinjeteerumist (mitte üle 1/3 EV), mis kaob juba ava vähendamisel f/2’ni. Geomeetrilisi moonutusi põhimõtteliselt pole.

Vastu- ja külgvalgust kannatab SMC Pentax-DA1:1.8 50mm suhteliselt hästi, „jänkusid“ võib pildile saada vaid päikest objektiivi suhtes üpris kindla nurga alla sättides. Päikesevarjuk tuleb vajadusel eraldi juurde osta. Filtrite ja varjuki kinnitamiseks on objektiivi esiotsal 52mm keere.

Võrdlusmaterjali kõigile, keda huvitab lähemalt SMC Pentax-DA 1:1.8 50mm joonistusvõime erinevate avade juures. Kahjuks puudub selles reas avaga f/22 tehtud pilt.

f/1.8 f/2.0
f/2.8 f/4
f/5.6 f/8
f/11 f/16

Teravustamise kiirus sõltub kere võimekusest, kuid uuemate Pentaxi mudelite puhul see ilmselt närvidele käima ei tohiks hakata. Lärmi tekitab keresisene mootor muidugi enam kui SDM kuid Pentax K-5 kruvib objektiivi „servast servani“ vähem kui sekundiga. Teravustuskäik on pool pööret ja kui objektiiv jõuab lõpmatusse või vähima võimaliku teravustuskauguseni (~45cm), käib üsna kõva kolks. Käsitsiteravustamise rõngas on pisut kitsavõitu, kuid selle tunnetus mulle meeldis – sujuv, pehme ja kindel.

Objektiivi esiots ei pöörle ega pikene, kuid sisemist teravustamist (IF) ärge otsige, edasi-tagasi liigub kogu optikaplokk. Ka kallimatelt Pentaxi objektiividelt tuttav QuickShift mehhanism kahjuks puudub. Erilist makrovõimekust pole ühelgi odava hinnaklassi objektiivil, lähim teravustuskaugus – 45 cm – on täpselt sama, mis põhikonkurentide

Vigade parandus eelmisele reale – võite lahkesti võrrelda tekkinud kujutisi avadega f/1.8, f/8 ja f/22:

f/1.8 f/2.8

f/22

Pea esmakordselt tuleb kahjuks tunnistada, et Pentaxi toode on konkurentidest kallim. Pentaxi 249 eurosele letihinnale on Nikonil vastu panna 179 ja Canonil suisa 129 eurone hinnalipik.

Kokkuvõtteks

50mm fookuskaugusega objektiiv peaks leiduma iga vähegi tõsisema pildistaja varustuse hulgas. Isejutt, millise avaga versioon kellelegi vajalik on. Paadunud fotomaanidele on Pentaxil pakkuda ülikvaliteetne, kuid kallis DA*55 f/1.4, kõikidele ülejäänutele aga sobibki just seekord jutuks olnud f/1.8 suurima avaga objektiiv. Hea kvaliteediga, kompaktne, kerge – ja sobib igas mõttes suurepäraselt uute digikerede ette. Inglismannid ütlevad: must have!