Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 29. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

4 kommentaari

Nexus 7 - vaieldamatult parim 7" Android tahvelarvuti :: Digitest

Nexus 7 – vaieldamatult maailma parim 7″ Android tahvelarvuti
Silver Pik

Asus Nexus 7, nagu kõik teised samanimelisest tootesarjast seaded, on Google kaubamärgi all müüdavad seadmed, kuid toodetud kellegi teise poolt. Uus põlvkond vastavanimelisi seadmeid sünnib iga uue Android operatsioonisüsteemiga. Nii on olnud vähemalt alates Nexus One ning Android 2.1 Eclair loomisest alates.

Nexus 7 on selles seerias esimene tahvelarvuti ning toodi see turule siis, kui Android 4.1 Jelly Bean tarbijateni jõudis. Mida aga maailma esimene Jelly Bean tahvelarvuti endast kujutab ning kas see, aasta hiljem, end ära ka õigustab? Nendele küsimustele ning paljule muule saame kohe ka vastuse.

Tehnilised andmed

google-nexus-7-tahvelarvuti-asus-photopoint-5

  • Operatsioonisüsteem: Android 4.1 Jelly Bean, uuendatav kuni Android 4.2
  • Ekraan: 7 tolline TFT LCD, 1280×800 pikslit, IPS paneel, 10 sõrme multitouch
  • Protsessor: NVIDIA® Tegra® 3 T30L Quad-Core @1.2Ghz
  • Graafikaprotsessor: ULP GeForce
  • Sisemälu: 32GB/16GB/8GB
  • Operatiivmälu: 1GB
  • Võrgud: WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0
    • (3G variandil: 2G: GSM 850/900/1800/1900; 3G: HSDPA 850/900/1700/1900/2100)
  • Sensorid: asendisensor, kiirendusemõõtja, valgussensor, GPS, e-kompass, NFC
  • Ühendused: kõrvaklapi väljund, microUSB pesa, microSIM pesa
  • Kaamera: 1,2 megapiksline eespaneelil
  • Vooluallikas: 4325mAh liitium-polümeer, kuni 10 tundi
  • Mõõdud: 198,5 × 120 × 10,45 mm
  • Kaal: 347g

Tarkvara

Sarnaselt kõikide teiste Nexus seeria seadmetega, on Nexus 7 nn. stock Androidiga. Teisisõnu, sellel puuduvad liigsed visuaalsed viled ning kellad ja seade tuleb täpselt sellisena, nagu Google on operatsioonisüsteemi disainides ette näinud. Mida see tavakasutajale annab, tekib kohe küsimus. Vastus sellele on lihtne – Android operatsioonisüsteem enda kõige puhtamal vormil annab enamjuhtudel parema kasutajakogemuse kui see, mida pakub tugevalt muudetud või teatud teist platvormi imiteeriv kasutajaliides (nimesid nimetamata).

Nexus7_home

Kaasa tulev lisatarkvara on ausalt öeldes olematu – olemas on Android operatsioonisüsteemi baasrakendused ning mõned Google enda teenusplatvormid, nagu Google Maps või Talk. Tänu sellele on ka lihtsam orienteeruda enda paigaldatud tarkvaras, kuna seade on nn. bloatware vaba.

Ainuke etteheide on see, et kogu Nexus seeria seadmete kasutuskogemus on loodud Google Play teenuste ümber. Iseenesest on see igatpidi mugav – saad ilma suurema mässamiseta laenutada või osta filme, raamatuid või ajakirju. Osta muusikat ning kuulata seda. Siin on pisike AGA koht. Nimelt peale rakendusepoe hetkel Maarjamaal muid Google teenuseid kasutada ei saa. Selle jaoks tuleb ikka eraldi platvormi kasutada või vanamoodi läheneda – kopeerida käsitsi seadme sisemällu või üle kohtvõrgu tarbida meediat.

Tarkvara osas võib selle seadmega olla ka tulevikukindel. Nimelt erinevalt paljudest teistest riistvaratootjatest, kes uuendusi oma seadmetele üldse ei väljasta, keskendub Google ka sellele, et vanemad seeriad saaks uue operatsioonisüsteemi mõnusid nautida. Nexus 7 oli ju esimene Android 4.1 seade ning ka esime 4.2 Jelly Bean tahvelarvuti. Kindlalt julgen ka väita, et Android 5.0 Key Lime Pie uuenduse Nexus 7 ka saab (kui mitte rohkem).

Tänu Android 4.2.2 Jelly Bean operatsioonisüsteemile on olemas võimalus lisada seadmele rohkem kui ühe kasutaja. See tähendab, et nagu tavaarvutis, saab ka tahvelarvutis iga kasutaja enda jaoks eraldi konto teha ning kohandada seadme oma käe järgi.

Nexus7_multiuser

Lisaks on Nexus 7 puhul tegu ehedaima näitega Google poliitikast – selle bootloader ei ole lukustatud. Paari käsuga arvuti taga on seadmel root kasutaja ligipääs olemas ning avab sellega uue dimensiooni seadme kasutusvõimalustes.

Riistvara ja disain

Nexus 7 tuumaks on Tegra 3 SoC (System on Chip) T30L versioon. Sellel on 4+1 tuumaline protsessor, mille taktsageduse piiriks 1,2GHz (1,3GHz kui ainult üks põhituum töötab). Eriliseks teeb selle protsessori konfiguratsiooni see, et väikese energiatarbega ülesannete ajal töötab ainult viies lisatuum, mis on eriti madala voolutarbega. Näiteks filme vaadates või muusikat kuulates käib dekodeerimine riistvarapõhiselt, mistõttu ei ole vaja protsessori poolt palju tööd teha ning seega hoitakse ainult viimane tuum töös. Lõpptulemiks on ääretult pikk aku kestvus. Tootja sõnul peab integreeritud 4325mAh aku vastu kuni 10 tundi, mis on ligilähedane reaalses elus saavutatavale. Intensiivse mängimisega olin võimeline aku tühjaks põletama kolme tunniga, samas vahepausideta filmide vaatamisel väsisin mina peale kümnendat tundi ära, tahvelarvuti oleks veel paar tundi vähemalt edasi lasknud. Sama kiibi peal on veel 416MHz taktiga 12-tuumaline ULP Geforce graafikaprotsessor, mis suudab toime tulla pea kõikide mängudega ilma probleemideta, tehes Nexus 7’st ka väga hea mängimisplatvormi.

Väga kõrgelt on hinnatud seadme ekraan. See on seitsme tolline 1280×720 piksliga IPS ekraan, mis toetab kuni 10 sõrme samaaegset sisendit. Ekraani vaatenurk ning reageerimine sisenditele on suurepärane, jättes varju enamus konkurente. Jah, see ei ole sama hea punktitihedusega kui Apple Retina ekraan, kuid piisavalt tihe, et enamus kasutajaid ei erista sellel üksikuid piksleid ka väga lähedalt vaadates. Miinusküljeks on ainult natuke tuhmid kuid siiski naturaalsed värvid. Seda suuresti just näiteks Apple toodetega võrreldes.

Ühendustest on olemas kõik esmavajalik – 2,4GHz peal töötav WiFi mis toetab IEEE 802.11 b/g ja n standarteid. Jah, kahjuks ülikiiret 5GHz varianti selle seadme sisse pole pandud. Lisaks on olemas ka Bluetooth 3.0 ja lähivälja (NFC) võimalus.

Seade on varustatud ka kõikide vajalike sensoritega – alates asendisensorist mis võimaldab ekraani orientatsiooni muuta vastavalt asendile, valgussensoriga mis hoolitseb optimaalse ekraanivalgustuse eest, lõpetades kompassi ning GPS’iga. Tänu GPS kiibi olemasolule on võimalik Nexus 7 seadet kasutada näiteks suuremõõdulise autonavina.

Miinusküljeks võib lugeda microSD kaardi pesa puudumist või HDMI väljundi puudumist. Mõlema eemaldamine on iseenesest toote puhul arusaadav – kuidagi tuli seadme hind madalamaks saada ilma, et peaks kvaliteeti ohverdama. Samas on Google pannud kaasa ühe lisaväärtuse – kuna microUSB pesa on HOST funktsiooni toega, siis saab sinna vastava kaabliga ühendada taha mälupulga või välise mälukaardilugeja koos mälukaardiga. Ma isegi käivitasin selle taga välise kõvaketta, kui sellele sai eraldi toide juurde pandud. Välise andmekandja vajadus võib päevakorda siis tekkida, kui kasutatakse seeria pesamuna – 8GB sisemäluga isendit. Suuremal, 16GB või 32GB mudelil ei pruugi see üldse probleemiks osutuda. Lisaks on tahvelarvutil ainult üks kaamerasilm ning seegi asub seadme esipaneelil. Fotograafina võin ma kohe öelda – tahvelarvuti ei olegi mõeldud fotoaparaati asendama. Või vähemalt praeguse tehnoloogiaga on seda natuke vara loota. Eespaneelil olev kaamera on mõeldud videokõnede tegemiseks. Värvid sellel natuke tuhmid, samas sõbral on hea meel sinu nägu näha mitte videograafilist perfektsust taga ajada.

Disain on Nexus 7’el suurepäraselt õnnestunud.

galaxy-nexus-7-asus-tahvelarvuti-small-photopoint-9

Eespaneel on äärest ääreni klaasiga kaetud, mis teeb seadme sõrmejälgedest puhastamise ääretult mugavaks. Lisaks on eespaneelil näha kaamerasilma.

galaxy-nexus-7-asus-tahvelarvuti-small-photopoint-10

Seadme äär on alumiiniumist raamiga, mis lisab tahvelarvutile tublisti jäikust ning kaitseb ka õnnetute küljele maandumiste puhul natuke.

nexus7_buttons_2

Paremalt küljel on nupud helitugevuse reguleerimiseks ning ka toitenupp.

nexus7_dock

Vasakult küljelt leiab doki jaoks väikesed kontaktid. Viimane sobib seadme laadimiseks dokis ning neid kasutatakse ka heli väljundiks

nexus7_bottom

Seadme põhja all on microUSB pesa. Läbi selle toimib seadme laadimine ning ka arvutiga ühendamine. Lisaks on seal ka kõrvaklapiväljund.

nexus7_backside

Tagumine külg on äärmiselt mugava tekstuuriga plastik, mis tundub olevat nagu kummeeritud. Tänu sellele on tahvelarvuti käes hoidmine mugav ning kindel.

Google lähenemine on olnud alati see, et pakkuda täisteenust. Tänu sellele on Nexus 7’el ka esmavajalikud lisatarvikud saadaval – selle seadme jaoks disainitud kaitseõmbris mis teeb tahvelarvuti kaasaskandmise turvalisemaks ning ka doki võimalus. Tänu dokile saab tahvelarvutist kiirelt ja lihtsalt teha multimeediakeskuse koos väliste kõlaritega või siis võimalus mugavalt uudiseid lugeda.

Head ja vead

  • Suurepärane IPS ekraan ning hea punktitihedus
  • Suure jõudlusega
  • Hea aku vastupidavus
  • USB host funktsioon
  • Lukustamata bootloader
  • Väga soodne hind
  • Doki võimalus
  • HDMI puudumine
  • microSD kaardi pesa puudumine
  • Natuke tuhmid värvid ekraanil
  • HOST funktsiooni täisfunktsionaalsuse saamiseks vaja ROOT ligipääsu

Kokkuvõte

galaxy-nexus-7-asus-tahvelarvuti-small-photopoint-8

Nexus 7 oli Android ökosüsteemi oodatumaid tahvelarvuteid 2012. aastal. Peale selle turule saabumist jõuti kiirelt järeldusele, et tegu on parima 7“ ekraaniga Android tahvelarvutiga, mis üldse tehtud. Jah, sellel on mõned puudujäägid, nagu mälukaardi pesa puudumine ning HDMI väljundi puudumine. Samamoodi ka 3G variandiga ei saa tavalisi kõnesid teha. Teisalt, kuna seade on nii hea disainiga ja mugav kasutada ning kätte võttes on kohe tunda head koostekvaliteeti. Lisaks veel jõudlus ning aku ülihea vastupidavus ning kõige selle juures võrdlemisi madal hind. Arusaadav, et tegu on tahvelarvutite mõistes vana mudeliga, kuna vanust juba aasta ringi. Sellegi poolest on tegu riistvaraliselt viimase peal seadmega. Neid argumente vaadates oleks kohati lausa rumalus vaadata mõne teise samat mõõtu ekraaniga tahvelarvuti poole. Seda enam, et neid seadmeid pakutakse päris mitmes hinnaklassis, alates 199€ ja 8 GB mudeliga, lõpetades 319€ juures 32GB sisemälu ning 3G ühendusega mudeli juures.

Nexus 7 8GB 199€ Photopointis
Nexus 7 16GB 239€ Photopointis
Nexus 7 32GB 3G 319€ Photopointis

Ülevaade numbrites

Riistvara
8.5
Disain
7.5
Ühendused
7
Hind
9
8

Väärt ning tasakaalustatud tahvelarvuti

Kui sinu jaoks on iPad mini hinna poolest overkill või ei huvita sind näritud õuna kultus, siis võta Nexus 7 - see on disainitud maast ja madalast tõsiseks tööseadmeks - jõudlust piisavalt, kõik esmavajalik olemas ning päeva lõpuks saab töö tehtud ilma probleemideta.