Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 28. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

Kommentaare pole

Pentax Marine 7x50 binokkel üllatab hämaras :: Digitest

Pentax Marine 7×50 binokkel üllatab hämaras
Urmas Tartes

Sain Photopointilt proovimiseks binokli Pentax Marine 7×50. Sain teda rahulikult kasutada mitmel päeval ning erinevates tingimustes – päevavalguses ja hämarikus, lähedale ja kaugele vaatamiseks.

Marine seeria binokleid on saadaval lausa kahes versioonis – sinine ja oranž on varustatud kompassi ning kaugusskaalaga ning hall on lisadeta soodsam versioon. Selles ülevaates just seda viimast varianti lähemalt vaatleme.

 

Tehnilist tausta

pentax-marine-hydro-9886

Binokli nimes toodud esimene number annab teada, et binokli suurendus on 7× ehk vaadatav on palja silmaga nähtust 7× suurem.

Fotograafiaga tegelejatele aitab suurendust lahti mõtestada võrdlus fotoobjektiivi fookuskaugusega. Rusikareegel on selline: kui korrutame binokli suurenduse 50-ga, saame tulemuseks numbri, mis on sama suurendust omava teleobjektiivi fookuskauguseks. Ehk 6× suurendusega binokkel on sama, mis 6×50=300 mm fookuskaugusega objektiiv. 10× suurendusega binokkel on 10×50=500 mm teleobjektiiv. 7× suurendust on 7×50×350 mm fookuskaugusega teleobjektiiv.

pentax-marine-hydro-9845

7× suurendusega binoklit on hõlpus vaatamisel käes hoida ja ka väike lainetus (Marine nimi viitab kõikuvalt aluselt vaatamisele) ei takista soovitu vaatevälja püüdmist. Enam kui 10× suurendusega binoklid vajavad üldjuhul tuge (statiivi) ja on kiirelt muutuvas olukorras keerulised kasutada. Loomulikult sobib taolise suurendusega binokkel ka kuival maal kasutada. Suurendus on just paras, et otsitu kiiresti vaatevälja saada või liikuvat looma jälgida.

Binokli nimes teine number tähistab esiläätse läbimõõtu millimeetrites. Sellest omakorda sõltub valgusjõud, ehk kui palju valgust binoklist läbi pääseb. 50 näitab, et 7× suurenduse juures on tegemist suure valgusjõuga binokliga.

 

Konstruktsioon on toekas

pentax-marine-hydro-9875

Ehituskvaliteet on väga korralik. Teravustamine on kerge, sujuv ja täpne. Vaatamise vaheaegadel saab tihedad kummised katted panna nii objektiivi kui okulaari ette. Ühe märkuse teeks objektiivikatete osas – ka need on kenasti kummirõngaga objektiivi ümber ja ära ei kao. Samas on mõistlik neid vaatamise ajal näppudega kinni hoida – vabalt rippuvad katted kipuvad tuulega objektiivi ette laperdama. Soovi korral saab okulaarikatted täiesti ära võtta.

pentax-marine-hydro-9874

pentax-marine-hydro-9871

Tänu suurele valgusjõule on binokkel suhteliselt kogukas. Käes on teda seetõttu väga hea hoida – kergelt kare kummine kate püsib kindlalt ka märjas pihus. Tootja kinnitusel võib binokkel ka vette kukkuda ilma et midagi häda sellest tekiks (jätsin ise igaks juhuks proovimata). Sügavama vee kohal tegutsedes tasub täiendavalt investeerida ujuvust tagavasse kaelarihma, mis vette kukkunud binokli uppumisest päästab.

 

Kujutise kvaliteet on väga hea

pentax-marine-hydro-9858

Binokkel on väga silmasõbralik. Temaga on hea ja mõnus vaadata. Kujutise kontrast on loomulik ja lähedane sellele, mis silmaga vaadates. Kujutis on terav, moonutusteta ja ei väsita silma. Kaadrisse sattunud valgusallikad pildikvaliteeti ei halvenda ehk sisepeegeldusi pole.

Iga binokli headusest saame aimu eelkõige nappides valgusoludes. Siin on Pentax Marine eeskujulik. Pärast päikeseloojangut sain binokliga vaadata senikaua, kuni silmad veel pimedas midagi seletasid. Veel tund aega pärast augustiõhtust päikeseloojangut oli binokliga vaatamisest kasu. Pean tunnistama, et tegemist on ühe parima hämarikubinokliga, mida olen saanud kasutada. Kes tahavad näiteks hämarikus tegutsevaid loomi vaadelda, selleks on see binokkel väga asjalik abimees.

Minu meeldivaks üllatuseks saab temaga ka putukaid vaadelda. Lähim vaatamiskaugus on spetsifikatsioonides näidatud 3 m, kuid reaalsuses õnnestus teravustada umbes 1,3 meetrile. Tõsi, 3 m on see kaugus, millest lõpmatuseni moodustub kahe silmaga vaadates üks kena ring. Sellest lähemale vaadates kahe toru vaateväljad enam ei ühti ja ühel hetkel mugavam vaadata ühe silmaga. Siit ilmselt ka tootja konservatiivne käsitlus vaatamiskauguse numbri osas. Enamik binoklite tootjaid nii korrektsed pole.

 

Kokkuvõte

pentax-marine-hydro-9885

Tegemist on väga korraliku binokliga. Tulenevalt mõõdukast kogukusest, pole ta ehk parim variant juhuslikuks kottipistmiseks. Pildi kvaliteeti ja kasutusmugavust hindavale inimesele on mõõdud pigem boonuseks. Kui on oluline vaadelda nappides valgusoludes, siis on raske soovitada parema hinna-kvaliteedi suhtega binoklit.