Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 27. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

4 kommentaari

Canon Digital IXUS 130 IS :: Digitest

Valle Kapstas
  • Avaldatud 12. juuni 2010
  • http://foto.vallekapstas.com

Megapikslite rallid on (õnneks) pisut hoogu maha võtnud ning üheks kompaktkaamerate trendiks on olnud viimasel ajal (kui välja arvata funktsioonide lisamine) rohkem ikka disain ja kompaktsus (loomulikult!). Canoni väikseim IXUS 130 IS on just selline – ilus ja väike. Vaatangi nüüd lähemalt millega tegemist.

Canon Digital IXUS 130 IS

Megapiksleid on 14,1 (eelmisel mudelil 12,1), optiline suum 4x (28-112 mm, 35 mm ekvavilendina; f2,8-f5,9). Lisaks korralik optiline pildistabilisaator, nagu viitab nimes ka “IS”. Teeb kaamera HD-videot (720p). Ekraan 2,7″, 230 tuhat punkti. Aku on endliselt NB-4L.

Kaalu on vana mudeliga võrreldes pisut lisandunud (133 g vs 120 g). Ka mõõdud on mõne millimeetri võrre suuremad. Toetab IXUS 130 IS SDXC mälukaarte. 4 GB Silicon Poweri SDHC Class 6 kaardile lubas IXUS 130 IS salvestada 1062 täisresolutsiooniga pilti. Pilditöötlusprotsessoriks on DiG!C 4. Tarkvaras on olemas uuemad võimalused nagu digitaalne kalasilm ja miniatuuri efekt. Režiimide valik on võrreldes kallimate mudelitega veidi lihtsam. Maksab pigem disain ja kompaktne ehitus.

[nggallery id=83]

Teeme pilti

Kuigi tegemist IXUS seeria väikseima esindajaga, on see siiski täisväärtuslik kaamera. Lihtne sihi-ja-tulista aparaat. Pildikvaliteet on hea ja väiksed nupud küll suuremate sõrmedega hästi koostööd teha ei taha kuid hakkama saab kenasti.

See on just see aparaat, mida eelistaks pista särgi taskusse või pisemasse käekotti. Kaamera on tõesti niivõrd kompaktne. Kasutusmugavusele tuleb küll maksta pisut lõivu kuid eks ole ilmselt selle pildimasina ostjad ka sellega arvestanud. Ega niisama ilusa välimuse ja väikese korpuse eest sellist raha välja ei käida.

Kasutades väga suurt lemmikut sellest kaamerast just ei saanud.  Eks seda eelkõige pisut enam rõhutatud sihi-ja-tulista olemuse tõttu. Ning kasutada oli ka veidi kohmakam. Eriti kui oli tahtmist mingeid parameetreid sättida. Pigem sümpatiseerib ikka see nn “nunnufaktor” ja fakt, et see kaamera ka tegelikult enam kaasas kipub olema. Muidugi on ka toredad asjad näotuvastus ja silmapilgutuse tuvastus jmt.

Noorele kaasaegsele neiule või edukale kiires liikumises härrasmehele sobib Canon IXUS 130 IS vajaliku paari (ilusa) klõpsu tegemiseks kindlasti nagu valatult.

“Liblikas” päiksese käes. // Fookuskaugus: 28 mm / Ava: f/2.8 / Säriaeg: 1/40 / ISO: 80 / Välk: EI

Lähemaid võtteid tehes õnnestub ka taust uduseks saada. // Fookuskaugus: 28 mm / Ava: f/2.8 / Säriaeg: 1/30 / ISO: 160 / Välk: EI

Automaatrežiimis oskas läbi klaasi ilusat taevast püüdes kaamera ka ilusasti ava kinni panna, et maastikuvaade terav oleks. // Fookuskaugus: 28 mm / Ava: f/8.0 / Säriaeg: 1/100 / ISO: 80 / Välk: EI

Pilt on tehtud üsna hämaras. Kõrge tundlikkus koostöös hea stabilisaatoriga tagab veidi uduse, aga siiski arusaadava pildi. Ilma stabilisaatoriga oleks jäädvustunud ainult üks suur udukogu. Müra on kontrolli all. // Fookuskaugus: 87 mm / Ava: f/5.0 / Säriaeg: 1/8 / ISO: 800 / Välk: EI

Valgusjõuline objektiiv pakub laias nurgas ka hämaramas teravaid pilte. // Fookuskaugus: 28 mm / Ava: f/2.8 / Säriaeg: 1/30 / ISO: 100 / Välk: EI / Särikompensatsioon -1.00 EV

Loojangupilt veidi teistmoodi. Hämarik. // Fookuskaugus: 112 mm / Ava: f/5.9 / Säriaeg: 1/100 / ISO: 100 / Välk: EI

Ka hämaramas saab teha vaadatavaid lähivõtteid rohelusest. // Fookuskaugus: 28 mm / Ava: f/2.8 / Säriaeg: 1/30 / ISO: 400 / Välk: EI

Dünaamiline ulatus on piisavalt hea, et tausta väga üle põletamata jäädvustada ka detaile pildistatavalt objektilt esiplaanil. // Fookuskaugus: 28 mm / Ava: f/2.8 / Säriaeg: 1/60 / ISO: 80 / Välk: EI

Päeva ära saatmas. // Fookuskaugus: 28 mm / Ava: f/2.8 / Säriaeg: 1/80 / ISO: 80 / Välk: EI

Makrovõte. // Fookuskaugus: 28 mm / Ava: f/2.8 / Säriaeg: 1/15 / ISO: 800 / Välk: EI

Plussid ja miinused

+ Klassikaline nupulahendus – lihtne ja mõnus kasutada
+ Väga kompaktne
+ Hea pildikvaliteet
+ Ilusa disainiga
+ Korralik optiline pildistabilisaator

– Suuminupp toimib liiga järsult
– Kerge käest kukkuma (korpus väike ja ilma haaret parandavate pindadeta)
– Kallis
– Eelmine mudel oli kriipsu võrra kergem ja väiksem

Kokkuvõte

Kui otsite modernset ning kompaktset pisikest fotoaparaati, mis mahuks ka väiksemasse käekotti või särgitaskusse, siis on Canon IXUS 130 IS teie jaoks. Pildikvaliteet on hea ning kõik vajalik funktsionaalsus olemas. Küll on režiimide jm nimekiri kergelt lühem, kui ägedamatel (aga ka suurematel) mudelitel, kuid oma rolli täidab kaamera hästi.

Olemas on näo- ja silmapilgutuse tuvastus jm taolised kellad-viled. Siiski tuleb välja laduda kompaktsuse ja disaini eest mitte just odavaim rahasumma. Säästuostjatele ja tehnikafriikitele ei soovita, aga ilusa ja (üli)kompaktse otsijaile sobib kui valatult.