Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 27. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

2 kommentaari

Gary Fongi välguhajutid :: Digitest

Välkudega pildistamine on täiesti omaette maailm. Kui juba kord saab selgeks lisavälgu tarvidus, ning mingil hetkel see juhtub ka lakke suunatud saama, hakkab tasapisi selgeks saama, et erinevate nõksudega on võimalik välguga lamedaks löödud pilt palju ilusamini üles võtta. Siin tulevad omakorda mängu ka erinevad välguhajutid, mis võimaldavad veelgi täpsemaid (ja huvitavamaid) tulemusi saada. Üks tugevamaid tegijaid Eesti turul välguhajutitest on kindlasti Lumiquest. Nüüd tuli siiamaile müüki ka rida Gary Fongi tooteid. Hinnad on ehk pisut krõbedamad, aga ka hajutid ise on põnevamad. Kas ka paremad? Seda kohe uurima asungi.

Lightsphere Universal

Lightsphere Universal PRO-komplekt: Cloud, 1/2 Cloud, 2x Dome, Amber ja Chrome.

Võtmesõnaks on siinkohal “Lightsphere”. Tegemist on silindrikujulise ja küllaltki suure anumaga, mis ühest otsast kinnitub välgu külge ning teisest on avatud. “Universal” tähistab universaalset mõõtu kõikidele välkudele (vanemas seerias on Gary Fongil valikus erinevas mõõdus hajuteid vastavalt välkudele).

Mina proovisin järele “Pro” komplekti, mis sisaldab enam-vähem kõiki “Universal” seeriale mõeldud lisatarvikuid. Nimelt kaussjas “Dome”, millega silindri avatud otsa saab sulgeda. Lisaks “Amber Dome”, mis on oranžika tooniga ning muudab välgu valguse pisut soojemaks. Samuti “Chrome Dome”, mis töötab omamoodi reflektorina ning peegeldab osa valgusest lakke suunatud “Lightsphere” hajutist tulevast valgusest intensiivsemalt ettepoole. Üleval on väiksem auk, kust osa valgust laest põrkuma pääseb.

Komplektis on kaks “Lightsphere” silindrit. Üks, klassikaline, on “Cloud” ehk piimjas valge. Teine on “1/2 Cloud” ehk pisut läbipaistvam. “Universal” seeria valikus hetkel “Clear” ehk läbipaistvat silindrit ei ole. Vanemas seerias oli see olemas.

Kinnitussüsteem erinevalt Lumiquesti toodetest ei vaja millegi välgu külge kleepimist. “Lightsphere” hajutiga kaasas olev kumm tuleb kinnitada ümber välgu ning hajuti ise üle selle kinnitada. Hajuti küljes on takjaribaga kinnituv pingutuspael, millega kogu kupatus lõplikult fikseerida. Kõik istub väga stabiilselt ning tõesti sobitub erineva suurusega välkudele.

Müügil on ka komplekt Basic, mis sisaldab Cloud hajuti ja lisad Dome, Amber ja Chrome (võrreldes “Pro”-komplektiga puudu 1/2 Cloud läbipaistvam hajuti) ning komplekt Starter, milles olemas Cloud ja 1/2 Cloud hajutid koos kahe Dome lisaga (“Pro”-komplektiga võrreldes puudu Amber ja Chrome).

Lightsphere Collapsible

Komplekt Lightsphere Collapsible. Komplektis ka lisa Dome ja rõngas Chrome'i kinnitamiseks.

Jällegi on tegu silindrilise suure hajutiga. Küll aga on see üsna lamedaks rattaks kokku pakitav ning valmistatud on plastiku asemel pehmest vinüülist. Pisut läbipaistvam on see ka kuid vinüül on veidi paksem. Kinnitub antud hajuti aga pisut teistmoodi. Välgu peale kinnituvas osas on palju väikseid kumminagasid. Silinder tuleb pisut enam jõudu rakendades välgule otsa lükata ning seal ta ka seisab ilma midagi lisaks pingutamata. Kuna välgu otsa kinnitamiseks pisut jõudu tuleb tarvitada, istub hajuti seal üsna kindlalt.

Dome ja Amber tarvikud kinnituvad otse Lightsphere Collapsible sisse ning kaasas on ümmardune lisatarvik (plastikust rõngas) Chrome tarvis (reflektor Chrome all vajab pisut enam ruumi). Ausalt öeldes oli minu arvates Dome ja Amberi Collapsible’i sisse surumine ja sealt kätte saamine veidi ebameeldiv ning seega kasutasin ma lisarõngast kogu aeg. See tekitab üsna tavalise Lightsphere’i laadse plastikust serva kuhu külge tarvikuid kinnitada.

Üheks Collapsible’i plussiks on veel võimalus välgule kinnitatud hajuti kokku vajutada ning siis on võimalik kiirelt ilma hajuti toimeta välguga pildistada ning vajadusel jälle see ruttu lahti tõmmata.

Olemas on ka spetsiaalselt Collapsible’i jaoks disainitud geelfiltrid kuid hetkel kahjuks tootja neid Euroopasse ei tarni.

Lightsphere Universal PowerSnoot

Hajuti Lightsphere Universal PowerSnoot koos lisaga Grid. Ehituselt on Snoot samasugune kui Cloud ja 1/2 Cloud aga pind on nii seest kui väljast hõbedane (nagu lisa Chrome).

PowerSnoot (edaspidi Snoot) on vast üks huvitavamaid hajuteid. Koosneb see ühest hõbedasest läbipaistmatust “Lightsphere” hajutist, mis samuti universaalset kinnitust kasutab.

Läikiv silinder toimib suure reflektorina. Seadme otsa käib lisatarvikuna aga “Grid” ehk kärg (sisaldub komplektis). See omakorda lubab reflektorsilindri poolt ette suunatud valgusel ainult kitsamas ja kindlas suunas levida ning pisut laiema nurgaga objektiibiga pildistades ei valgusta välk kaadri servasid. Nii on võimalik juba päris huvitavaid tulemusi saavutada.

Samuti saab selle hajutiga täpsemaid valgustuslahendusi luua mitme välguga stseeni valgustades. Näiteks täitevälku objektile ilma tausta valgustamata. Või täpsemat kontravalgust jms.

Lisaks on võimalik Lightsphere Universal PowerSnoot abil välguga efektiivsemalt valgustada pilti ka teleobjektiiviga pildistades (tavaline välguhajuti raiskab ju kole palju valgust muidu ära).

  • Järgmisel lehel jätkub ülevaade veel hulga tootepiltidega.
Leheküljed: 1 2 3 4 5 6 7