Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 28. apr. 2024

Rulli end üles

Üles

Kommentaare pole

Huami Amazfit GTR 3 Pro on Sinust ilusam, targem ja sportlikum

Huami Amazfit GTR 3 Pro on Sinust ilusam, targem ja sportlikum
Erki Oras

Esimest korda puutusin ma nutikella moodi asjaga kokku juba koolis ehk juba üle 40. aasta tagasi. Tegelikult oli küll tegu lihtsalt käekellaga, mis näitas ka nädala- ja kuupäevi, kuid see omadus muutis mu kella nutikamaks lihtsast ajanäitajast.

Viimase 40 aasta jooksul on kantavad ajanäitajad aga läbinud arengu, mis ei jää maha ka minu enda arengust. Huami Amazfit GTR 3 Pro on suurepärane näide sellest, milleks tänapäeva nutikellad on võimelised.

 

Välimus

Tootja ehk Huami ise ütleb, et GTR 3 Pro mudelil on klassikalise kella šarm st ümmargune kuju ning see ongi suur, õhuke ja ümmargune. Visuaalselt märgatavalt suurem kui mu Apple Watch, kuid selle suuruse muudab üsna tarbetuks kelle ümar kuju.

Mingite funktsioonide jaoks ümmargune korpus ennast küll õigustab, kuid vähemalt minu arvates oleks kandilise kujuga ekraan märksa funktsionaalsem. Samuti oleks see ka käe peal mugavam. Igatahes on selle AMOLED-ekraan ka päikesepaistel igati ere ja silmatorkav.

Huami Amazfit GTR 3 Pro

Suuruse negatiivseks küljeks võiks pidada ka seda, et antud kell võib olla liiga suur näiteks õblukese naisekäe jaoks või vähemalt võib see tunduda seal veidi grotsesksena.

Kella korpus on seksikat hallikat metallivärvi, mida inglise keeles kutsutakse vist gun metal, aga lisaks on valikus ka infinite black värvi mudel.

Minu randmele jõudnud mudeliga oli kaasas üsna sobiv helepruunist kunstnahast rihm, kuid jämedamate kätega meesterahvastel soovitan aegsasti mõelda asendusrihma peale. Nimelt minul oleks see rihm äärepealt käe vereringe sulgenud st seda oleks põhimõtteliselt võinud kasutada ka žgutina verejooksu sulgemiseks, kui sul sportides kogemata käelaba küljest pudeneb.

Huami Amazfit GTR 3 Pro

Välimuse all tuleks kindlasti rääkida ka kella sihverplaatidest (oeh, milline vanamoeline sõna isegi minu jaoks) ehk siis kella kasutajaliidestest. Huami Amazfitil on spetsiaalne poekene, kus on saadaval üle 150 erineva välimusega sihverplaadi – enamuses on need üsna sellised “ägedad” ehk futuristlikud ja tehnitsistlikud. Kuigi selliseid nö klassikalisi kellasihverplaate mulle silma ei jäänud, siis ometi oli seal ka mõni minimalistlikum, mida oleks sobiv kasutada näiteks ülikonnaga või lihtsalt pidulikumas keskkonnas.

Kokkuvõtlikult on tegu üsna edeva välimusega ajanäitajaga, mis on üpris pilkupüüdev. Vähemalt uue ja säravana!

 

Tarkvara

Nutikella tarkvara koosneb nii kella enda omast kui ka telefonirakendusest ning siin tuleb öelda, et mõlemad on täiesti ammendavad.

Kui Amazfit GTR 3 Pro enda oma on piisavalt intuitiivne, siis telefonirakendus on vähemalt minu jaoks liiga suur suutäis. See tähendab, et enamust sellest ei lähe mul lihtsalt vaja. Seda enam, et rakendusvõimalusi on sellel kellakesel palju – liikumismonitor, spordikell, tervisekontroll, taskulamp, muusikapleier (koos kõlariga), une kvaliteedi kontroll, kalender, kompass, baromeeter, ilmajaam jpm.

Selle nutikellaga saab vastata telefonile, kasutada häälkäskluste abil virtuaalassistendi Alexa teenuseid, lugeda telefoni märguandeid, kasutada telefonikaamera kaugjuhtimispuldina. Kella saab laadida üle kahe gigabaidi muusikat, kuid paraku tuleb seda kuulata kellas asuvast miniatuursest kõlarist. Kuigi see ei taga muusikalist elamust, aitab see vähemalt hoida oma füüsilises aktiivsuses mingit rütmi ning õnneks on võimalik kella paaritada ka juhtmevabade kõrvaklappidega.

Huami Amazfit GTR 3 Pro

Kella võimalustest annab väikese ettekujutuse see, et selle abil saab jälgida oma tulemusi 150 erineva spordiala jaoks. Ma ei tea ühtegi sedavõrd sportlikku sportlast, kes suudaks ennast nii laialdasel skaalal teostada.

Nii kella kui ka rakenduse tarkvara on valmistanud eksootilise nimega firma Zepp. Hoolimata oma mitmekülgsusest ja mahukusest jookseb tarkvara igati sujuvalt ning on mugav kasutada.

Kella kasutajaliidest saab mugavalt vastavalt oma vajadustele modifitseerida. Paraku ei saa seda teha kella sihverplaatidega nagu näiteks Apple Watchi puhul.

 

Kasutamine

Et Huami Amazfit GTR 3 Pro ekraan on suur ja AMOLED, siis mahub sinna palju hästinähtavat infot ja see on hea. Korralik tarkvara muudab kella kasutamise piisavalt sujuvaks ja see annab kellale igati positiivse kasutuskogemuse. Peaaegu täiusliku!

Paraku ma ise suurem sprodifänn ei ole, aga hoolitsen ma oma tervise eest ning püüan sellel võimalikult tihti silma peal hoida. Siin annab Amazfit GTR 3 Pro silmad ette isegi Apple Watch Series 5 nutikellale ehk sellega võib mõõta vere hapnikusisaldust ning ka stressitaset!

Lisaks võib mõõta pulssi, hapnikusisaldust ning stressitaset korraga, vaid ühe sõrmevajutuse abil. Jeee, vanainimesed rõõmustage!!! Kuigi mul endal verehapniku ja stressi kontrollimiseks lisaseadmed puudusid, siis vähemalt pulssi edastas GTR 3 Pro igati korrektselt st andmed ühtisid täiesti minu Apple Watchi poolt pakutavaga.

Huami Amazfit GTR 3 Pro

Ainuke pisike probleem terviseandmete mõõtmisel oli kella ülitundlikkus liikumise suhtes st mõõtmise ajal (kuni 45 sekundit) peaks olema enam-vähem täiesti liikumatu, sest muidu tuleb protsessi lihtsalt otsast peale alustada.

Küll aga ületas kella aku kordades Apple Watchi oma. Kui mina panen oma Apple Watchi igal õhtul kohuseetundlikult laadima ka siis, kui üle poole kella akust täis on, siis Amazfit GTR 3 Pro jaoks piisas laadimisest vaid korra nädalas. Ja ka siis kulus laadimisele vaid veidi üle tunni. See on nutikella kohta üsna hea tulemus, eriti kui arvestada kõiki neid funktsioone, mis üsna aplalt akut söövad. 

 

Kokkuvõtteks

Huami Amazfit GTR 3 Pro suurim pluss võib olla ka tema suurimaks miinuseks ehk liiga palju võimalusi ja infot. Vahel isegi väsitavalt palju ning sellist, mida mul enamuse ajast üldse vaja ei lähe. See muudab vajaliku info leidmise veidi tüütuks ning kurnavaks – vähemalt minusuguse ebaaktiivse laiskvorsti jaoks.

Tahaksin seda kasutajaliidest ise modifitseerida nii, et minu silme ees püsiks vaid mulle vajalik info ning ülejäänu oleks diskreetselt kusagil nurga taga peidus ja valmis esimesel nõudmisel sealt välja hüppama.

Suurte ja rammusate plusside juures ei saa mööda vaadata ka mõningatest kõhetutest miinustest. Nii näiteks ei saa kasutada kolmanda osapoole rakendusi nagu Spotify, ei ole wifi ühendust ja seda ei saa kasutada puutevabaks maksmiseks.

Huami Amazfit GTR 3 Pro

Samuti ei meeldi mulle eriti see, et kella ei saa laadida läbi mingi universaalse laadimiskaabli nagu näiteks USB-C, vaid selleks on loodud spetsiaalse ühendusega laadimiskaabel. See tähendab ekstra hoolikust ja tähelepanu laadijaga ümberkäimisel, samuti ei ole võimalik kasutada näiteks mitut laadijat – ühte tööl, teist kodus vms.  

Paraku jäi minu poolt testimata kella poolt pakutav une kvaliteedi kontroll, sest ma pole lihtsalt harjunud öösiti kella käe peal hoidma juba ajast, kui kasutasin täiesti tavalisi, vaid kuu- ja nädalapäevaga ajanäitajaid.

Tegelikult on see arvustus, tänu oma mahule, vaid kerge pinnavirvendus kella poolt pakutavatest võimalustest. Oma hinna kohta on kindlasti tegu ühe funktsionaalseima seadmega st ühe funktsiooni hind tuleb üsna soodne, kui kella maksumus funktsioonide vahel võrdselt ära jagada.

Huami Amazfit GTR 3 Pro

Nooruslikule inimesele võib Amazfit GTR 3 Pro olla inspiratsiooni allikaks oma keha sportlikumaks voolimisel. Ehkki vanemale generatsioonile pakub kell lisaks sportlikule poolele ka võimalust oma tervisel nö näppu pulsil hoida, siis võib siin olla takistuseks kella poolt pakutav massiivne infohulk, milles orienteerumine vanemal kodanikul liiast energiat võib võtta.

 


Huami puhul on tegemist juba pikalt Xiaomi brändide ökosüsteemi kuuluva ettevõttega, mis asutati 2015. aastal ja nende taskukohase hinnaga nutikellad ning aktiivsusseadmed paistavad ilma uudse ning moeka tootedisainiga. Nende esteetiliselt ilusad ja funktsionaalsed tooted on ettevõttele lühikese ajaga toonud juba ka mitmeid rahvusvahelisi disainiauhindu (nt. IF Design ja Reddot Design Awards).